Hlavní obsah

Výběr primátora nemá být jen duel Hudečka a Vávry, tvrdí šéf pražské TOP 09

Právo, Petr Janiš

Předseda pražské TOP 09 František Laudát v rozhovoru pro sobotní Právo vyjádřil přesvědčení, že kandidát jeho strany na primátora hlavního města musí vzejít ze širšího výběru. Nejvážnějšími kandidáty jsou pověřený primátor Tomáš Hudeček a šéf zastupitelského klubu Jiří Vávra. Podle Laudáta by kandidát neměl být spojován s kauzou opencard.

Foto: Petr Horník, Právo

František Laudát (TOP 09)

Článek

Pražská TOP 09 musí vybrat kandidáta na primátora. Dáte jako šéf pražské TOP 09 podporu pověřenému primátorovi Tomáši Hudečkovi, nebo šéfovi klubu Jiřímu Vávrovi?

Jako předsednictvo pražské TOP 09 máme problém, že se vše odehrává kolem radničního klubu. Máme takové stanovy.

Už při vzniku TOP 09 jsem se to snažil změnit, ale neprosadil jsem, aby politickou odpovědnost nesl předseda. V krajském výboru ale mají většinu zastupitelé, má role je potlačena. Chci tento rozpor odstranit také tím, že už nebudu v září kandidovat na vedení pražské TOP 09.

Nechci nést odpovědnost za věci, které nemohu aktivně ovlivnit. Výběr primátora bych na dvě jména ale neomezoval. Dal bych přednost tomu, aby to byl někdo, kdo například nebude zasažen trestním stíháním (tomu se v kauze Opencard vyhnul Jiří Vávra, není členem rady, pozn. red.).

Já těm lidem věřím, byla to past, ať připravená, nebo nepřipravená, do které spadli. Nicméně v rozhodování jsou zatíženi. Když jste zatížen soudem, leží vám to v hlavě, musíte platit advokáty. Prahu jsme v řadě kauz zdědili v naprosto kritické situaci. Naším lidem říkám a osobně doporučuji, aby primátorem byl někdo, kdo má čistou hlavu. I tak si bude počínat velice opatrně. Rozhodne ale klub zastupitelů.

Nemělo by se vsadit na Hudečkovu popularitu z povodní?

U povodní klobouk dolů. Zažil jsem je v roce 2002 jako ředitel Obecního domu, a pak jako předseda komise vyšetřující zaplavené metro. Každý na každého házel špínu, když se mělo určit, jestli se stal trestný čin obecného ohrožení. Je to všechno velice riskantní, a přestože jsou to všechno političtí nováčci, počínali si myslím dobře.

Viděl jsem ale dva lidi, i když pro média může být zastupující primátor zajímavější. Velice často jsem vedle něj viděl Jiřího Vávru, vždycky padala dvě jména a lidé Hudečka s Vávrou spojovali jako dvojčata k sobě. Za hlavní považuji, aby byla shoda a nevypukly frakční boje. Prioritní je, aby za rozhodnutím stáli všichni.

Bude primátor automaticky volebním lídrem na podzim 2014?

Nedoporučoval bych to, leží před nimi těžká rozhodnutí. Je otázka, jak budou přijímána. Řekl bych, že budoucí primátor je v nastávajícím období spíš sebevrah. Ať třeba u tunelu Blanka rozhodnete, jak rozhodnete, vždycky hrozí, že vás někdo napadne, a pak na vás mohou vyrukovat nějaké zásahové jednotky.

Atmosféra je opravdu šílená ve všech stupních veřejného sektoru. Racionální by bylo rozhodnutí o volebním lídrovi odkládat. Záleží na tom, jak ten, kdo bude primátorem, zvládne situaci. Praha, která pro mě byla doslova drogou, je někdy od roku 2004 v úpadku. Věci se od vlády Pavla Béma zhoršují.

Proč v Praze je dohoda s ČSSD možná na rozdíl od celostátní situace?

Komunální úroveň není tak vyhrocená. V koalici s ČSSD vládla dvě volební období i ODS, nějakým způsobem to jakž takž fungovalo. Jednáme s ČSSD ale o toleranci, nikoli koalici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám