Hlavní obsah

Vybavit děti do školy vyjde na tisíce, některým rodičům může pomoci stát

Do začátku školního roku zbývají už jen dva dny a rodiče ve velkém nakupují potřeby pro děti. Nakoupit novou výbavu vyjde i na pět tisíc korun, ceny jsou přitom podobné jako minulý rok. Rodiče však počítají s výdaji navíc za antigenní testy i respirátory, další peníze utratí také za školní obědy, družinu či volnočasové aktivity. Pomoci jim mohou i státní příspěvky.

Rodiče vybavují své děti do lavic, školní výbava vyjde i na tisíceVideo: Novinky

 
Článek

„V minulém roce nechávali rodiče často nákupy školních potřeb na poslední chvíli, letos je téměř stoprocentně jisté, že školy otevřou, takže nečekali s nákupem a využili začátku sezony,“ říká mluvčí prodejen Tesco Václav Koukolíček.

Nejdražší bývá připravit žáky první třídy, kteří potřebují do školy kompletní výbavu. „Dnes už jen dolaďujeme seznam ze školy, ale kupovali jsme toho dost: sešity, desky, fólie, potřeby na malování nebo obuv. Vyšlo to asi na šest tisíc. I když hodně věcí dostanou ve škole, i tak mi to přijde dost,“ svěřila se maminka prvňáčka.

Foto: Novinky

Nejdražší výbavou bývá školní batoh, který stojí kolem dvou tisíc korun.

Tradičně nejdražší položkou bývá školní batoh, jehož cena se pohybuje kolem dvou tisíc korun. Další tisícikorunu utratí rodiče například za školní obuv. „Starší vnučka potřebuje novou tašku, počítám, že to budou tak tři tisíce korun, takže na tu starší to bude celkem kolem čtyř až pěti tisíc a na mladší vnučky tak do dvou tisíc,“ vypočítává výdaje babička, která se vydala s vnučkami shánět školní potřeby do papírnictví.

V posledních měsících vyexpedovala tisíce zásilek se školními aktovkami, penály a dalšími potřebami také česká společnost Baagl. Ačkoliv jí vzrostly náklady, zvyšovat ceny kvůli tomu zatím nechce. „Bojujeme aktuálně, stejně jako většina firem, s logistickými problémy ze zahraničí. Zásilky jsou dražší a dodání trvá déle. Je možné, že do budoucna se to na cenách promítne, zatím jsme je ale nenavyšovali,“ říká manažer značky Marek Žíla.

Foto: Novinky

Firmám prodávajícím školní potřeby se zvýšily náklady, ceny však zatím zůstávají stejné.

Podobně jsou na tom také prodejny Tesco, které v období před zahájením školního roku vyhradily prodeji školních potřeb celou sekci. „Náklady, které se týkají například látek, šly nahoru, ale snažíme se, aby to zákazník ve výsledku nepoznal. Máme dlouhodobé kontrakty s našimi dodavateli. V případě že si zákazník vybere slevové akce, tak by ceny měly být srovnatelné s loňským rokem,“ říká Koukolíček.

Kromě nakupování školních potřeb čekají rodiče začátkem školního roku také další výdaje spojené se školními obědy, družinou, odpoledními kroužky či školními výlety. V průběhu srpna a září se tak útrata za žáka podle propočtů ekonoma Lukáše Kovandy vyšplhá v průměru na 6300 korun.

Foto: Novinky

Výdaje za prvňáka stojí rodiče na začátku školního roku i přes šest tisíc korun.

Žákům prvních ročníků základního vzdělávání a dětem zařazeným do přípravných tříd základních škol poskytne letos stát bezplatně základní školní potřeby v hodnotě 500 korun na žáka za jeden školní rok. Takzvané pastelkovné zvedlo ministerstvo školství o 300 korun po 15 letech.

Sociálně slabší rodiny mohou také žádat o jednorázový finanční příspěvek na Úřadu práce. Celková částka vyplacená jedné rodině za kalendářní rok může být letos maximálně 38 600 korun, její konkrétní výši posoudí úřad. „Hradit z ní mohou rodiče výdaje za učebnice, školní aktovku, školu v přírodě nebo i výdaje spojené s dojížděním do školy,“ vysvětlil ekonom Kovanda.

Výdaje na prvňáka, srpen – září, 2021
Školní aktovka2 000 Kč
Pracovní sešity do prvouky, sešity na psaní atd. (paušál)1 000 Kč
Školní obuv – přezůvky, „cvičky“,…1 050 Kč
Obědy (měsíčně)750 Kč
Penál290 Kč
Věci do penálu200 Kč
Obaly100 Kč
Družina (měsíčně)150 Kč
Školní výlet500 Kč
Další (krabice na svačinu, peněženka,…)300 Kč
Celkem:6 340 Kč
Zdroj: Lukáš Kovanda, ekonom

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám