Hlavní obsah

VV: Kalousek blokuje jednání o daňové reformě

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Otevřeným dopisem vyzvaly v pátek Věci veřejné (VV) ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) k urychlenému svolání koaliční komise o veřejných financích a k dodání materiálů ke zdanění hazardu. Podle šéfa poslaneckého klubu véček Víta Bárty bude v roce 2014 státnímu rozpočtu chybět až sto miliard korun. Kalouskovi prý ignorováním situace zůstává v rukou černý Petr.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců VV Vít Bárta s manželkou a poslankyní téže strany Kateřinou Klasnovou

Článek

Podle Bárty skutečnost, že se komise zatím nesešla, „nelze považovat za náhodu, ale za záměr“. Šéf poslanců VV zároveň pohrozil, že pokud nebude svolána komise, mohou VV začít v rámci daňové reformy načítat vlastní pozměňovací návrhy bez shody v koalici, i když to bude „partyzánská a ne zcela správná cesta“.

„Pokud by se ale ve druhém čtení pozměňovací návrhy nenačetly, tak si zavřeme cestu mezi druhým a třetím čtením hledat kompromis s koaličními partnery. Proto se může stát, že pokud do druhého čtení nedojde k dohodě, tak musíme načíst všechny alternativní pozměňovací návrhy,“ prohlásil Bárta.

Daňová reforma jako rozbuška

Šéf poslanců VV uvedl, že pokud bude pokračovat snižování státního dluhu dohodnutým tempem a nepřehodnotí se rozpočtové priority vlády, tak v roce 2014 bude chybět státní kase sto miliard korun.

„Ptáme se ministra financí, kde chce vzít sto miliard, když všichni ministři říkají, že je už dále škrtat nemohou a koaliční smlouva slibuje další výdaje. Nechceme divokou daňovou reformu bez zodpovědného přístupu ke střednědobému výhledu rozpočtu. Nechceme lhát občanům, na co máme a na co nemáme,“ uvedl Bárta.

Podle něj neshoda na daňové reformě „je rozbuškou pro stabilitu této vlády“ „Pokud ministr financí s námi o daňové reformě nejedná, v rámci druhého čtení daňové reformy nás bude nutit k obranným opatřením, aby nedošlo ke stomiliardovému výpadku ve státních příjmech,“ dodal.

„Kalousek má černého Petra“

Bárta prohlásil, že oslovení Kalouska otevřeným dopisem není „teatrální apel“. „Je zcela vážný, aby bylo jasné, kdo má černého Petra ve snaze nejednat, ve snaze vyhrocovat situaci v koalici, ve snaze možná ukončit činnost této koalice,“ prohlásil.

Podle předsedy VV Radka Johna čeká jeho strana na svolání komise už od léta a Kalousek koalici zbytečně vystavuje časovému presu.

„Je jasné, že peníze nebudou na vše, co slibuje koaliční smlouva. Chceme upozornit veřejnost na nečinnost ministra financí k tématu daňové reformy a obzvláště ke zdanění hazardu. Třináct týdnů čekáme, až svolá koaliční finanční komisi k revizi rozpočtových priorit koaliční smlouvy,“ řekl John.

Šéf VV doplnil, že kromě zdanění hazardu od 1. ledna 2012, které by státní kase mělo přinést až deset miliard, přichází pro VV v úvahu například vyšší zdanění lidí s příjmem nad sto tisíc měsíčně či zvýšení daně pro firmy o procento.

„Ministr financí chce neustále nejvíce zatížit střední třídu. Chrání své bohaté, své voliče, své banky, velké korporace. Je na koaličních partnerech, aby ustoupili ze svých programových tezí a aby se zatížení rozdělilo,“ dodal John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám