Hlavní obsah

VV chtějí omezit vliv svým registrovaným příznivcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věci veřejné chtějí do budoucna omezit vliv svých registrovaných příznivců na chod strany. Ti nyní prostřednictvím internetových referend rozhodují o zásadních programových otázkách. Existenci pracovní skupiny, která se otázkou zabývá, potvrdila místopředsedkyně strany Karolina Peake.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolina Peake (vlevo) a Kateřina Klasnová (obě VV)

Článek

Požadavek na omezení pravomocí tzv. véčkařů, o němž informoval  server Aktuálně, přišel z krajů, kam nyní původně pouze pražská strana rozšiřuje svou působnost. "Místní organizace by například chtěly samy rozhodovat o lídrech do komunálních voleb," řekla v pondělí místopředsedkyně Sněmovny a VV Kateřina Klasnová.

Podle serveru strana uvažuje také o rozdělení internetových referend na dva typy. Závazná hlasování pro členy VV a doporučující, v nichž by hlasovali příznivci.

Nechceme zásadní omezení pravomocí

Omezit pravomoci přibližně 20 000 registrovaných příznivců je jedním z úkolů pracovní skupiny pod vedením Peake, která připravuje nové stanovy strany. "Já sama nejsem zastáncem toho, aby se pravomoci véčkařů nějak zásadně omezily. Na druhou stranu je pravda, že členové VV mají oproti véčkařům pouze jedno právo navíc, a to je být volen do orgánů strany," řekla Peake.

Proti omezování pravomocí příznivců se staví i další členové strany, která do parlamentu kandidovala mimo jiné s heslem na podporu přímé demokracie. "Já pořád vnímám jako důležitý stavební kámen naší strany to, že přímou demokracii a participaci na rozhodování strany lidem umožňujeme," řekla Klasnová. Omezení vlivu na volbu krajských lídrů by se nicméně nebránila.

John bude obhajovat post podle stávajících pravidel

Skupina podle své šéfky debatuje také o tom, zda zachovat vliv véčkařů na přímou volbu předsedy strany. Jelikož se letošní volba uskuteční ještě před květnovou konferencí, bude Radek John obhajovat svou pozici ještě podle původních pravidel. Podle Klasnové je současný systém transparentnější, než jak svého předsedu vybírají jiné politické strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám