Hlavní obsah

Vondráček s Vystrčilem zkritizovali Petříčka, pak se pustili do sebe

Právo, jam
Praha

Šéfové obou parlamentních komor zkritizovali prohlášení ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a jeho dvou předchůdců, kteří v článku zveřejněném v Právu kritizovali izraelský plán na anexi části obsazených palestinských území. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) i jeho protějšek ze Senátu Miloš Vystrčil (ODS) mají za to, že by Petříček měl respektovat směřování české zahraniční politiky a nevybočovat. Vondráček se pak pustil i do Vystrčila kvůli jeho případné cestě na Tchaj-wan.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Ministr Petříček je inteligentní člověk, ale tohle je úlet. Motiv jeho jednání není jasný, přišlo to zničehonic. Naprosto to neodpovídá české vládní politice, kdy naše zahraniční politika a vztah s Izraelem je ta nejsvětlejší stránka naší zahraniční politiky,“ uvedl v debatě na TV Prima Vondráček.

Vystrčil po schůzce se Zemanem: Moje cesta na Tchaj-wan je reálnější

Domácí

„Naskakuje to na palestinskou propagandu zabraného území, které je všeobecně módní u levicově smýšlejících západoevropských politiků. Ale naprosto to nerespektuje náš vztah s Izraelem a hlavně je to úplně mimo tamní realitu, kdy Palestinci už několik šancí na vytvoření státu odmítli,“ doplnil šéf Sněmovny.

Vystrčil si naběhl

Řeč je o společném textu Petříčka a jeho dvou předchůdců Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a Karla Schwarzenberga, který vyšel v deníku Právo v sobotu 23. května a kritizoval Izrael a USA kvůli zvažované anexi palestinského území, několika osad na Západním břehu Jordánu, Izraelem. Vystrčil doplnil, že by tu měl být někdo, kdo bude zahraniční politiku koordinovat, a měl by v tom „udělat pořádek“.

Izrael vs. Palestinci, polemika nabírá obrátky

Zahraniční

„Pokud se tak neděje, tak tento člověk je prvním, kdo selhává. Tím je ministr zahraničí, případně vláda, která je garantem zahraniční politiky,“ vysvětlil.

Tato slova následně Vondráček proti Vystrčilovi využil ke kritice jeho postoje k Tchaj-wanu, kam šéf Senátu, stejně jako jeho nedávno zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), zvažuje podniknout oficiální cestu. Cestu zvažuje i přesto, že se to nelíbí prezidentu Miloši Zemanovi, dalším státníkům, ale také Číně, která v případě uskutečnění cesty vyhrožuje například restrikcemi vůči českým firmám, které v Číně podnikají.

Podle vyjádření Vystrčila se o případné cestě rozhodne nejpozději do konce měsíce. Před časem tvrdil, že cesta je „reálnější a reálnější“, nyní přidal ještě jedno „reálnější“. Záměr konzultoval s experty na zahraniční politiku a lidmi zabývajícími se ochranou lidských práv a svobod, ale i s ekonomy.

Chováte se jako největší nácek, řekla Zaorálkovi Černochová

Domácí

„Před chvílí říkal, jak by měla být zahraniční politika koordinovaná, jednotná, jak by nemělo docházet k nějakým výkyvům. A teď v rozporu s dlouhodobou koncepcí zahraniční politiky plánuje cestu na Tchaj-wan. Jste druhý nejvyšší činitel republiky a samozřejmě jakýkoliv váš čin má velký symbolický význam. Já myslím, že pan předseda už to vidí jako protestní akci proti Číně,“ opřel se do Vystrčila šéf zákonodárců.

Zároveň jej vyzval, aby si odpověděl na dvě otázky, a to: Proč chce destruovat vztah Česka s Čínou a co z toho budeme mít dobrého a koho tím naštveme?

Hrozí ztráta hrdosti a suverenity Česka?

Vystrčil se následně ohradil, že cesta není „truc podnik“, a opáčil, že na rozdíl od ministra Petříčka nedělá kroky, které by nikdo nečekal.

„Pokud nebudeme schopni se postavit některým, když to řeknu velmi jemně, asertivním krokům Číny, tak hrozí, že se staneme lokajem Čínské lidové republiky a staneme se nesvébytnou a nesuverénní zemí,“ uvedl. Cesta má podle něj ale i druhý pohled, a to ten, že se od země, jako je Tchaj-wan, můžeme v oblasti vědy a výzkumu lecčemu přiučit.

To Vondráček nerozporoval, nicméně účast takto vysokého státního činitele není prý žádoucí. Připustil ale, že by klidně mohla na Tchaj-wan odjet senátní delegace, bez Vystrčila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám