Hlavní obsah

Volný čas trávíme u TV, internetu a v obchodech

Právo, Jiří Vavroň

Jak stráví svůj volný čas a čím zaplní volné dny, to většina Čechů ví předem. Nejvíce volného času trávíme u televize, mladší ročníky u počítače, s mobilem nebo při hraní her.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

K tomu se přidal další fenomén: návštěva nákupních center. Zbytek populace bude uklízet či opravovat chaty, domky a byty, jiní vyrážejí na výlet. Jen rekreačních chat je v Česku přes 400 tisíc, po Švédsku nejvíce v Evropě.

„V současné době se Čechům vcelku daří a v rodinném rozpočtu jsou peníze i pro zpříjemnění volného času. I to ovlivňuje, čím vyplníme dny, kdy nemusíme do práce,“ řekla psycholožka Radana Štěpánková.

„Nelze opominout i vliv módních trendů, které podporují média a sociální sítě,“ dodala.

Průměrný Čech má týdně 45 hodin volného času a téměř třetinu z něj stráví u televize, vyplývá z výzkumu Proměny české společnosti, na kterém se podíleli vědci z Akademie věd ČR a Masarykovy univerzity. V běžný den sledují televizi tři dospělí ze čtyř a televize nám v průměru zabírá dvě hodiny denně, tedy téměř třetinu celkového volného času. U seniorů je to přes tři hodiny, přičemž k televizi v běžný den usedá téměř 90 procent z nich.

Počítače, ale dnes už víc mobily s připojením na internet, hrají v životě dospívajících a mladých stále výraznější roli.

Do center celé rodiny

Možná i díky internetu ubývá mladých lidí, co pijí alkohol, ale jedna závislost střídá druhou.

Denně surfuje na internetu 84 procent šestnáctiletých, 28 procent denně hraje počítačové hry a 41 procent na internetu stráví více než čtyři hodiny, uvádí Centrum pro výzkum závislostí.

Starší generace ve volném čase více čte. „Češi čtou hodně, za rok průměrně dvanáct knížek,“ zjistil při výzkumu čtenářských návyků Jiří Trávníček z Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Pro stále více rodin se stává náplní volných dnů či hodin i návštěva velkých nákupních center, kde vedle obchodů je také kino, fitness, restaurace či kavárny. Obchodní centra lákají na bezplatné parkování a atrakce pro děti.

„Mají je proto v oblibě nejen ženy, ale i muži, kteří jinak nakupování moc nemusí. Vše lze bez přebíhání koupit na jednom místě, dětské boty i obojek na psa. Současně lze pohodlně stihnout kino či oběd. Dceru zaujme kurz líčení, syna předvádění elektrokol, manželku módní přehlídka, manžela trenažér sportovních aut. Každý si najde, co ho baví, a to vše bez vstupného,“ uvedla socioložka Martina Hronová.

Sportovní obchody zaznamenávají růst zájmu o nákup jízdních a horských kol. Pro Čechy je na prvním místě při sportování ve volném čase cyklistika následovaná návštěvami fitness.

Počet Čechů a Češek, kteří se ve volném čase věnují některému sportu, ale stále příliš slavný není. Alespoň jednou týdně provozuje nějakou fyzickou aktivitu třetina lidí, z toho pouhých pět procent uvádí, že sportuje pravidelně. Více než 60 procent Čechů se pohybu nevěnuje vůbec nebo jen zřídka, vyplynulo nedávno z průzkumu pro Evropskou komisi.

„Pro část lidí se volné dny ale mohou stát spíše než šancí na volnočasové aktivity zdrojem traumat,“ upozornila socioterapeutka Zdena Prokopová. „Jsou to osamělí jednotlivci, kteří se bojí například po traumatizujícím rozvodu navazovat nové kontakty, či starší spoluobčané.“ Volné dny tráví uzavřeni a izolováni ve svých bytech, bez smysluplné náplně.

Rodiny se atomizují, nesejdou se ani při společných večeřích a obědech. „Málo spolu navzájem mluvíme, ať už v rodinách, nebo v domě, kde bydlíme, a neznáme ani nejbližší sousedy,“ dodává Prokopová.

Anketa

Jak trávíte především svůj volný čas?
Výlety/cestováním
8,6 %
Návštěvami/kontaktem s přáteli/rodinou
2,3 %
Sledováním televize
3,1 %
Sportem
4,6 %
Nákupy
0,8 %
Na internetu
12,4 %
Četbou
4,3 %
Kombinuji výše uvedené
56,7 %
Žádný volný čas nemám
7,2 %
Celkem hlasovalo 741 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám