Hlavní obsah

Volební zákon se měnit nebude, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) odmítl zasahovat do volebního zákona. Nevyhověl návrhu specializovaného volebního senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) a ponechal v zákoně povinnou registraci pro tzv. třetí osoby, které zasahují do volební kampaně.

Soudce Jan Filip k volebnímu zákonuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soudce zpravodaj Jan Filip upozornil, že je třeba respektovat rozdíly mezi svobodou projevu a volební agitací. „Ve volební kampani nejde jen a pouze o svobodu vyjádření názoru, ale o získání voličů ve vymezené době, aby se k volbám dostavili a hlasovali pro určitý program ztělesněný volebními stranami a jejich kandidáty. Volební soutěž tak vyžaduje, aby bylo stanoveno, v jaké době se soutěží, kdo je soutěžícím a kdo se na soutěži podílí jejím ovlivňováním,“ konstatoval Filip

„Proto se musí obecná pravidla a principy právní úpravy svobody projevu jako takové přizpůsobit účelu politické soutěže. Politická soutěž přitom není bez jasně stanovených pravidel a omezení v demokratickém právním státě myslitelná,“ zdůraznil.

Změnu nelze vyloučit

NSS navrhl vyškrtnout ze zákona pasáž, podle níž „fyzická nebo právnická osoba, která se hodlá účastnit volební kampaně bez vědomí kandidující politické strany, politického hnutí nebo koalice, jejich kandidáta anebo nezávislého kandidáta, je povinna se před vstupem do volební kampaně registrovat jako registrovaná třetí osoba u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí“.

Pět měsíců v roce není výjimka. ÚS zrušil vyhlášku o nočním klidu v Lokti

Domácí

NSS se na ÚS obrátil v souvislosti s kasační stížností spolku, který dostal pokutu za to, že před volbami v roce 2017 nechal publikovat inzeráty a pozvánky na dokumentární film Selský rozum a knihu Žlutý baron o podnikání Andreje Babiše (ANO).

Podle NSS nutnost předchozí nutné registrace omezuje svobodu politického projevu. S tím se ÚS neztotožnil.

Plénum zdůraznilo, že zákon reaguje na nové zkušenosti s vedením volební kampaně využívajícím poznatky politického marketingu a s fungováním Úřadu pro dohled, a nyní nelze vědět, jaké problémy se v budoucnu při volebních kampaních objeví.

„Zjednodušeně řečeno, nelze nyní předjímat, jaké praktické nedostatky vyjdou v budoucnu najevo a které z nich už nebude možno překlenout ústavně souladným výkladem. To platí tím spíše v případech, které se týkají vedení politického boje, kde se – jako na každém bitevním poli – může situace měnit zkušenostmi z každých dalších voleb do komor parlamentu,“ dodal Filip.

Soudy bránily adopci nevlastní dcery, i když biologický otec souhlasil. Zasáhl Ústavní soud

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám