Hlavní obsah

Volbami ve Hřensku se znovu zabývá soud

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Stížností ODS na neplatnost loňských komunálních voleb v Hřensku na Děčínsku se v pondělí začal zabývat ústecký krajský soud. Už loni v listopadu krátce po volbách ji zamítl, letos v květnu ale Ústavní soud stížnost na průběh voleb uznal a věc vrátil krajskému soudu k projednání. Občanským demokratům vadilo, že krátce před volbami přibylo v obci 67 voličů.

Foto: Profimedia.cz

Hřensko

Článek

U soudu v pondělí vypovídala řada svědků, především majitelé nemovitostí, kam se lidé přihlašovali k trvalému pobytu a noví obyvatelé. Místostarosta Jan Havel (Soutěsky - věc veřejná), který je majitelem několika nemovitostí, uvedl, že umožnil do jednoho z jeho domů přihlášení 37 lidí. Soudu řekl, že to byla reakce na krok ODS, jejíž prostředník údajně přihlásil tři dny před volbami k trvalému pobytu 30 osob.

„V obci to vzbudilo pozdvižení, bylo za mnou několik lidí a během dvou dní se přihlásili lidé, kteří mají k Hřensku nějaký vztah. Pracovali tu, bydleli bez přihlášení nebo sem jezdili na chatu. Nebyli to žádné naplaveniny. Myslím si, že to bylo tak půl na půl, oni i my jsme přihlásili zhruba stejný počet lidí. Rozdíl byl sedm, což při účasti 189 voličů výsledek nemohlo ovlivnit,“ řekl Havel.

Není jasné, jestli se zastupitelstvo může usnášet, to znamená, že je zablokovaná investiční politika, prodeje a nákupy většího rozsahu.
starosta Hřenska

Podle dalších svědků se přihlašovali do Hřenska k trvalému pobytu proto, že chtěli obci pomoci. Nikdo jim za to prý nic nenabízel. Za vším údajně stojí známé soutěsky a tamní provoz lodiček, který může vynést až deset miliónů korun za sezonu a lidé se obávali, že by o něj obec mohla přijít.

„Pro obec je to dosti problematické. Není jasné, jestli se zastupitelstvo může usnášet, to znamená, že je zablokovaná investiční politika, prodeje a nákupy většího rozsahu,“ řekl starosta obce Josef Černý ze sdružení Strana za trvalou prosperitu naší obce a soutěsek.

Volby v Hřensku vyhrálo sdružení Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná a získalo tři křesla v sedmičlenném zastupitelstvu. Další tři obsadilo druhé sdružení Strana za trvalou prosperitu naší obce a soutěsek a poslední mandát připadl ODS.

Soud se bude věcí zabývat až do středy, kdy chce rozhodnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám