Hlavní obsah

Vojna možná skončí už před rokem 2006

Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Povinná vojenská služba by mohla skončit dříve než na konci roku 2006, jak předeslal při svém nástupu do funkce ministr obrany Miroslav Kostelka, který v úterý oslaví 100 dní v čele rezortu. "Vahou své autority velice silně tlačí na to, aby to bylo dřív a podle těch prvních propočtů to vypadá, že to dřív bude," uvedl mluvčí obrany Ladislav Šticha.

Foto: thepiratebay.se

Piratebay Cassette

Článek

Dodal, že definitivní termín, kdy nastoupí poslední voják na základní vojenskou službu, bude znám zřejmě na konci října. Právě příští měsíc by reformu armády, jak ji Kostelka se svým týmem přepracoval po exministru Jaroslavu Tvrdíkovi, měla zhodnotit vláda.

"Nebude to později než na konci roku 2006. Je možné, že to bude dřív," potvrdil Právu ministerský náměstek pro reformu Jan Váňa.

Podle Štichy ministr tlačí na generální štáb, aby velmi přesně spočítal, kde a na co má vojáky základní služby či kolik profesionálů je může nahradit. "Tento balík informací se zhodnotí a nakonec z toho vypadne datum, kdy se zprofesionalizuje armáda," řekl Právu Šticha. Podotkl, že se samozřejmě musí vejít do finančního rámce.

Podle Tvrdíkovy reformy měla být armáda plně profesionalizovaná již na konci roku 2004. Tvrdík ale kvůli předpokládaným škrtům v armádním rozpočtu z důvodů reformy financí na konci letošního května odstoupil. Resort obrany dostane s největší pravděpodobností na příští rok místo 2,2 % HDP jen dvě procenta. To, že profesionalizace je závislá na penězích, přiznávají vojáci i dnes. "Kdyby byly peníze, tak jsme s profesionalizací dávno hotoví," řekl Právu Šticha.

Reklama

Výběr článků

Načítám