Hlavní obsah

Vojáci začali omotávat kótu 718 ostnatým drátem

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MÍŠOV

Ženisté postavili v úterý první stovky metrů zátarasů kolem brdské radarové kóty 718. Vojenská policie v pondělí odpoledne vyklidila kopec, který 28. dubna obsadili aktivisté hnutí Greenpeace na protest proti plánované výstavbě radaru USA v ČR.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Vojáci začali omotávat radarovou kótu stovkami metrů žiletkového drátu.

Článek

"Ohrazení bude z velice těžko překonatelného žiletkového drátu a prostor kolem kóty bude hlídaný,“ řekl Právu mluvčí vojenské policie Jan Čermák. Dráty obklíčí širší prostor, délka oplocení má jít do kilometrů.

Vojáci v úterý pustili dovnitř uzavřeného vojenského prostoru novináře - ti se tak mohli přesvědčit, že šestitýdenní okupace kóty aktivisty Greenpeace, kteří tak chtěli vyjádřit protest proti radaru, skutečně skončila. Na vrcholu zůstal dřevený symbolický most, totem, zmizelo obří plátno s terčem, bílý přístřešek aktivistů nahradily zelené stany vojáků.

Šanci podívat se ještě jednou na kótu využila i mluvčí Greenpeace Lenka Boráková. "Je to smutný pocit,“ podotkla Boráková, zároveň však dodala: "S kampaní proti radaru nekončíme.“ O jaké další akce půjde, neupřesnila, podle ní se však na kótu možná budou chtít vrátit občané Peacelandu, fiktivního státu, který tam vyhlásili aktivisté 2. června.

:. Na kótu obsazenou vojáky se opět pokusil proniknou Jan Piňos, jeden z aktivistů Greenpeace.foto: Právo/Ivan Blažek

Vedoucí kampaní Greenpeace Jan Piňos se o proniknutí na kótu pokusil přímo před novináři, zadrželi jej však vojenští policisté, kteří jej přímo na kótě zatkli již v pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám