Hlavní obsah

Vojáci v Kosovu: výcvik byl nedostatečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výcvik vojáků vybraných pro misi v Kosovu mise byl nedostatečný a vojáky vůbec nepřipravil na místní realitu, tvrdí dva z nich, kteří se v pátek vrátili z Balkánu se zbytkem 6. kontingentu. Pod podmínkou anonymity řekli, že někteří důstojníci naprosto nezvládli přípravu doma a kompetentně se nechovali ani v Kosovu.

Článek

Česká republika přitom od srpna přebírá na rok roli vedoucí země ve střední části provincie, jejímu veliteli Aleši Vodehnalovi bude podléhat kolem 1600 vojáků z několika zemí.

Podle mluvčího ministra obrany Andreje Čírtka armáda o žádných připomínkách vojáků v Kosovu neví. Kritiku kometoval slovy: "Profesionální vojáci by si měli zvyknout řešit problémy se svými veliteli."

Podle oslovených mužů v prvé řadě chyběly jasné instrukce. "Spoustu věcí jsme si museli sami postupně dohledávat, například jakým způsobem je ošetřeno, jestli místní obyvatelé mohou nosit zbraně," popsal zkušenost jeden z nich. Jako další příklad uvedl nejasné vymezení jednotlivých funkcí.

Oba oslovení vojáci se účastnili patrol podél kosovsko-srbské hranice. Shodli se na tom, že řadu důležitých informací jim před odjezdem do Kosova mohlo vojsko poskytnout. "Bylo by otázkou týdenního kurzu to vysvětlit, nic takového se ale nestalo," poznamenali.

Mluvčí kontingentu kritiku odmítá

Mluvčí 6. kontingentu Sabina Introvičová řekla, že několikaměsíční výcvik v České republice, který je zakončen dvoutýdenním pobytem ve vojenském újezdu v Boleticích, nemůže vojáky připravit na všechny situace v Kosovu: "My tam přijedeme s českými postupy a teprve tam se dovídáme, jak to bude vypadat v praxi."

Podle vojáků by však měla být příprava před odletem do mise zaměřena mnohem účelněji. "Potlačování demonstrací nám ukázali na videu, po praktické stránce to ale byla tragédie," prohlásil další z nich. Tvrzení armády, že vojáci jsou na možné etnické potyčky na Balkáně dobře připraveni, je podle něj zavádějící.

Právě loňské střety mezi kosovskými Srby a Albánci, které si vyžádaly desítky mrtvých, přiměly vojsko k vybavení základny Šajkovac na severovýchodě provincie prostředky k lepšímu zvládnutí podobných krizí. Podle armády se tomu přizpůsobil i výcvik.

Česká republika se společně s třemi desítkami dalších států alianční  mise KFOR v Kosovu účastní od roku 1999. Na jihu Srbska nahradil 6. kontingent sedmý. Hlavními úkoly 500 českých mužů a žen jsou monitorování území severovýchodního Kosova a dohlížení na pořádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám