Hlavní obsah

Vodní nádrže jsou po deštích naplněné, v boji s dlouhodobým suchem ale nestačí

Novinky, Natálie Lošková, luh

Deště, které Češi v posledních týdnech zažívají, nejspíš zachránily zemi od nejhoršího sucha za posledních 500 let. Vody je na první pohled dostatek ve vodních nádržích i řekách. Podle odborníků ale nad dlouhodobým suchem vyhráno rozhodně není. „Orlík máme naplněný na 97 procent, což je optimální stav. Sucho ale dále trvá, nesmíme se nechat uchlácholit,“ varuje generální ředitel povodí Vltavy Petr Kubala.

Hladina Orlické přehrady se od ledna zvedla o 15 metrůVideo: Novinky

 
Článek

Od ledna, kdy byla voda v Orlické přehradě částečně vypuštěna, se nyní hladina zvedla až o 15 metrů. „Jen za minulý týden se hladina navýšila o metr a jedenáct centimetrů,“ říká Petr Kubala. Podle něj za to mohou nejen silné deště v posledních dnech, ale pomohla už také únorová bouře Sabine i další srážky v průběhu jara.

Podobný stav se netýká jen přehrady Orlík, na povodí Vltavy jsou v rozmezí od 90 až po 100 procent kapacity naplněny i všechny ostatní nádrže.

Aktuální příznivá hladina nádrží není podle Kubaly výjimkou oproti minulým rokům. Rozdíl je pouze v tom, že nádrže bývají naplněny už v období února a března, kdy roztává sněhová pokrývka. Kvůli letošní teplé zimě však zůstala hladina nízká a situaci vyrovnalo až nedávné období dešťů.

Deštivé dva měsíce sucho zachránily

Výrazně se zvedly také průtoky ve vodních tocích, které se na začátku roku pohybovaly mezi pěti až třiceti procenty průměru charakteristického pro dané období. „Aktuálně už se pohybujeme na padesáti až osmdesáti procentech průtoku,“ říká ředitel Kubala. „Situace je i po deštích v posledních dnech stabilní, v pátek jsme měli jen jeden povodňový stupeň u nádrže Švihov,“ dodává.

Foto: MÚ Frýdlant

Velká voda na Frýdlantsku

Deštivé počasí, které do Česka zavítalo v posledních dvou měsících, zachránilo od nejhoršího sucha většinu území. Dokazují to údaje expertního týmu Intersucho, který už roky klimatické změny v Česku pozoruje. V hloubce až jednoho metru půdy, který tým monitoruje, se už sucho téměř nevyskytuje.

Ohrožené Frýdlantsko s napětím sleduje nebe. Déšť ustává

Domácí

V některých oblastech je vody v povrchové půdě dokonce více, než je obvyklé. „Horší situace ale zůstává hlavně v podzemních vodách, kde pokračuje deficit,“ říká klimatolog a člen týmu Intersuho Pavel Zahradníček.

Radovat se můžeme, ale jen dočasně

Právě po posledních deštivých týdnech se projevila důležitost vodních nádrží, díky kterým bylo možné dešťovou vodu z vodních toků odchytit a akumulovat. „Díky tomu, že máme nádrže plné, tak dokážeme i v sušších dnech ten odtok regulovat po co nejdelší dobu,“ říká Kubala.

Podle ředitele Povodí Vltavy se tím ale nesmíme uchlácholit, sucho totiž z jeho pohledu stále trvá. „Nemáme už sice takové půdní sucho a zvedly se nám průtoky ve vodních tocích, ale to je otázka přechodná, než ty spadlé srážky zase odtečou,“ myslí si Kubala.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sucho trápí Česko od roku 2015.

Pavel Zahradníček věří, že půdní sucho nebude problém alespoň po dobu několika měsíců, protože dešťové období bylo delší a vydatnější, než jaké jsme zaznamenali v posledních letech. Z dlouhodobého hlediska ale očekává, že se sucho opět vrátí.

„I v posledních pěti letech jsme zažili mnoho několikaměsíčních epizod, kdy půdní sucho nebylo, protože přišly vydatné srážky, ale pak se opět vrátilo,“ říká Zahradníček.

Klimatické modely tak podle něj předpokládají, že období sucha podobná tomuto pětiletému se budou opakovat častěji. „Budou samozřejmě i vlhčí období, těch sušších ale bude bohužel pravděpodobně více, než na co je naše krajina zvyklá,“ vysvětluje Zahradníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám