Hlavní obsah

Vnitru hrozí za lustrační zmatky vlna žalob policistů

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Platí, neplatí, platí. Přesně takový zmatek vneslo ministerstvo vnitra kvůli přílišné horlivosti svých úředníků do lustračních osvědčení desítek policistů. Přestože návrh na razantní zpřísnění podmínek lustrací šéf resortu Ivan Langer (ODS) nakonec nepodepsal, jeho podřízení na nic nečekali a rozjeli na jeho základě nové čistky.

Článek

Kolik přesně neopodstatněných pozitivních lustračních osvědčení přespříliš aktivní úředníci stačili vystavit, odmítlo vnitro sdělit. Připustilo ale, že šlo o řád desítek. Teď úřad všechny nesprávně lustrované policisty obesílá s omluvou a výzvou, ať pozitivní lustrační osvědčení vrátí.

Podle informací předsedy policejních odborů Milana Štěpánka už ale zprávy o nových lustracích několik lidí za uplynulé týdny od policie vyhnaly. „Dá se předpokládat, že se budou s vnitrem soudit,“ řekl Štěpánek.

Zmínil přitom příklad jednoho policisty, který měl nedávno povýšit na místo, kde potřeboval lustrační osvědčení. „Na základě nového seznamu byl neoprávněně vylustrován jako spolupracovník StB, tak od policie otrávený odešel. Pochybuji o tom, že se teď bude chtít vrátit,“ poznamenal Štěpánek.

Že se vnitro může „těšit“ na vlnu soudních žalob, potvrdil Právu i advokát Radek Ondruš, který zastupuje dva ukvapeně lustrované policisty. „Stále se ale hlásí další a další,“ uvedl k tomu právník.

Štěpánek v této souvislosti zároveň konstatoval, že za zmatky by měl někdo nést osobní zodpovědnost. „Pracovníci vnitra prováděli lustrace policistů, aniž k tomu měli jakoukoliv právní oporu. Otázkou je, zda to dělali z vlastní vůle, nebo jen plnili něčí nařízení,“ uvedl šéf policejních odborářů.

Mluvčí ministerstva Jana Malíková ve čtvrtek potvrdila, že neoprávněně lustrovaní policisté už dostávají omluvné dopisy. „Je jich skutečně několik desítek, jsou vyzývání, aby pozitivní osvědčení vrátili,“ uvedla Malíková. K tomu, kdo za celou situaci může a zda za ni ponese zodpovědnost, se nechtěla vyjádřit.

Právo ve čtvrtek informovalo, že připravované nejrazantnější zpřísnění lustračních podmínek od roku 1992, navrhované šéfem Ústavu pro studium totalitních režimů Pavlem Žáčkem, by se týkalo až deseti tisíc policistů. (Více zde)

Dá se přitom předpokládat, že většina z nich by od policie odešla, což by znamenalo doslova kolaps. Už teď se policie potýká s podstavem 5000 lidí. Po nátlaku odborů i vedení policejního prezídia nakonec Langer nová pravidla neposvětil s tím, že případná změna by musela být provedena legislativní formou.

Reklama

Související témata:

Související články

Žáček chtěl dát propustit tisíce policistů

Šéf Ústavu pro výzkum totalitních režimů Pavel Žáček navrhl nejradikálnější změnu v lustracích od roku 1992, která by však znamenala, že by od policie muselo...

Výběr článků

Načítám