Hlavní obsah

Vnitro vyrukuje na cizince s kvótami profesí

Právo, Jakub Troníček

Ministerstvo vnitra chystá zpřísnění podmínek pro pobyt cizinců ze zemí mimo Evropskou unii na území České republiky. Migranti za prací by už tak neměli pracovat „pod cenou“ a složitější bude pro cizince na našem území také rozjezd podnikání. Vláda by pak měla mít možnost stanovit pro jednotlivé odvětví a profese početní kvóty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Počítá s tím zcela nový zákon o pobytu cizinců, který vnitro v uplynulých dnech rozeslalo dalším resortům k připomínkovému řízení. Pokud změny ministerstvo prosadí i ve vládě a na půdě parlamentu, měly by začít platit od začátku příštího roku.

Kromě zpřísnění některých pravidel má zákon cizincům přinést i lepší ochranu a zjednodušení celého systému povolování delších pobytů. Úředníci vnitra si od toho slibují lepší kontrolu nad migrací a tím i vyšší ochranu tuzemského trhu práce.

Podle nových pravidel by tak už byl nepřípustný právě tzv. sociální dumping, kdy cizinci v ČR pracují „přesčas“ a zároveň za výrazně nižší mzdy, než za jakých pracují občané EU.

Minimální mzda i pro cizince

„K žádosti o zaměstnaneckou kartu bude cizinec nově předkládat pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti a závazné ujednání o výši mzdy nebo odměny,“ uvádí se k tomu v materiálu ministerstva, který má Právo k dispozici.

Cizinec podle tohoto dokumentu nebude smět v ČR pracovat za míň peněz, než je minimální mzda. Ta je v současné době stanovena na 8000 korun. Ve smlouvě také bude muset mít stanoven počet hodin práce týdně, který nesmí klesnout pod patnáct.

Kromě ochrany českých zaměstnanců to má zároveň zamezit vykořisťování cizinců ze strany velkých zaměstnavatelů.

Podnikatelé na stavbách

„Státní správa musí mít v ruce více nástrojů, jak kontrolovat migraci. A musí si umět jasně říct, co a koho potřebuje a co nikoliv. Trh práce a imigrace bohužel doposud nebyly zcela pod kontrolou státu,“ řekl k tomu Právu šéf ministerského odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman.

Skoncovat by se tak mělo s benevolentním vydáváním živnostenských oprávnění, která cizincům ze zemí mimo EU často de facto suplují povolení k pobytu.

„Vede to k tomu, že např. na stavbách tu pracují skoro samí podnikatelé,“ uvedl Haišman s odkazem na časté zneužívání tzv. švarcsystému.

Rozjet vlastní byznys tak má napříště v České republice jít legálně pouze poté, co cizinec na našem území už před žádostí o živnostenské oprávnění nejméně dva roky pobýval za jiným účelem, a po složení zkoušky z češtiny.

Výjimku z tohoto pravidla mají mít pouze investoři, kteří u nás vytvoří nejméně 20 pracovních míst a kteří sem vloží minimálně pětimiliónový kapitál.

Nová úprava poprvé jednoznačně vymezuje kvalifikované profese, které se u nás dlouhodobě nedaří obsadit českými pracovníky a které tak mohou zaměstnavatelé nabídnout cizincům.

Jsou mezi nimi např. IT odborníci, lékaři, inženýři nebo piloti. „Stát musí hledat rovnováhu mezi tím, co mu jeho okolí nabízí, a tím, co sám potřebuje,“ poznamenal k tomu Haišman.

Zaměstnanecké karty

Vnitro plánuje i zjednodušení systému a zavedení jednotného povolení k pobytu i k práci ve formě tzv. zaměstnanecké karty.

Vydávat ji bude právě vnitro a slibuje si od toho mimo jiné i lepší přehled o informacích, které o sobě cizinci českým úřadům poskytují.

„V současné době se totiž často stává, že např. úřadu práce cizinci hlásí více dětí, aby získali větší úlevy na daních, ale nám naopak děti zatajují, protože by nemohli prokázat dostatečný příjem na to, aby je na našem území uživili,“ vysvětlil Haišman.

Na našem území dlouhodobě pobývá legálně téměř 450 tisíc cizinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám