Hlavní obsah

Vltavská kaskáda drží vodu z jihu, v Ústí platí stav ohrožení

Novinky, Novinky, ČTK
PRAHA

Na horních tocích řek se vzestup hladin zastavil. Velká voda se přesouvá na střední toky. Vodohospodáři zatím vodu valící se z jižních Čech regulují na přehradách vltavské kaskády. Vltava v Praze by tak v nočních hodinách neměla přesáhnout 1000 metrů krychlových vody za sekundu, což je hranice druhého povodňového stupně.

Článek

Pražská povodňová komise jej vyhlásila v předstihu již v pátek odpoledne. O možných problémech, které může Vltava posilovaná rozvodněnou Berounkou způsobit, svědčí v Praze kromě předběžných opatření jako je vyklizení a uzavření náplavek i preventivní odpojení trafostanic nebo zákaz plavby lodí po řece. Situace v jejím povodí je nejdramatičtější. Hodnoty večerního průtoku Vltavy v Malé Chuchli dosáhly 936 metrů krychlových vody za sekundu. V ulici Na Cikánce v Radotíně se podle pracovníka štábu sesuly na silnici kameny a bahno. Doprava v ulici je omezena. Berounka by měla kulminovat o půlnoci. Na velkou vodu nyní čeká Ústecko. Podle povodňové komise v Ústí nad Labem by se vzestup hladiny řeky mohl zastavit v noci ze soboty na neděli, nebo v neděli dopoledne na výšce až 7,4 metru. Labe v Ústí zatím překročilo šestimetrovou hranici, takže tam platí nejvyšší povodňový stupeň - ohrožení.

Velká voda na Moravě

Stále ještě stoupá hladina Ohře v Lounech, ale i v povodí Moravy. Třetí stupeň platí ve Veverské Bítýšce na Brněnsku kvůli vypouštění Vírské přehrady. V důsledku toho stoupá hladina Brněnské přehrady, rozvodněn je také bítýšský Bílý potok. Evakuace obyvatel obce však zatím nebyla nařízena. Hydrologové předpokládají vzestupy na tocích v povodí Orlice, na středním a dolním toku Jizery, na středním a dolním Labi, na Berounce, na dolní Sázavě a Vltavě v Praze. Třetí povodňový stupeň bude podle nich krátkodobě na Jizeře v Bakově.

Plzeňský kraj má nejhorší za sebou

Vzedmuté hladiny řek v Plzeňském kraji kromě Berounky v Plzni již dosáhly nejvyššího bodu, většinou začaly klesat nebo se nemění. Pouze na Berounce v Plzni na Bílé Hoře, kde je již třetí povodňový stupeň, voda ještě mírně stoupá. Odborníci ale předpokládají, že by se nemělo stát již nic dramatického. Vzhledem k tomu, že v příštích dnech se má ochladit, dá se předpokládat, že živelní pohroma většího rozsahu nyní Českou republiku nečeká. Hydrometeorologové ale varují, že kvůli chladnějšímu počasí zase hrozí náledí.

Bahno zaneslo vesnici

Rozvodněné řeky si zatím nevyžádaly život nebo zranění postižených lidí. Větší komplikace však přináší voda stékající z polí. Tuny bahna zanesly v noci na pátek několik ulic a domů v Ořechově na Uherskohradišťsku. Nad obcí se totiž protrhla hráz, která držela bahno a vodu. Na Frýdlantsku zase vykolejil motorák, který najel na balvan uvolněný z podmáčených skal.

Reklama

Výběr článků

Načítám