Hlavní obsah

Vltava v Českém Krumlově kulminovala na třetím stupni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Obavy Českokrumlovských ze záplav se zatím nepotvrdily. Řeka Vltava ve čtvrtek kulminovala na třetím stupni, ale nenapáchala větší škody. Hladina bude klesat však jen pozvolna kvůli odpouštění přeplněného Lipna.

Český Krumlov zasáhla povodeňVideo: PF, Novinky

 
Článek

„Vzhledem k situaci na toku Vltavy odpouštíme z Lipna v současné době 87 kubíků vody za vteřinu,“ řekl Novinkám ve čtvrtek po poledni mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

„Podobně budeme postupovat i v dalších dnech. Dá se očekávat, že Vltava bude v některých místech stále na třetím stupni, ale hladina by se neměla dramaticky zvyšovat,“ dodal.

Hladina Vltavy tak kulminovala ve čtvrtek před polednem v Českém Krumlově na 222 centimetrech.

V Českém Krumlově je nejvyšší povodňový stupeň Vltavy

Domácí

„Je to situace, kterou umíme poměrně dobře zvládnout díky pytlům s pískem, které jsme znovu umístili i u restaurace Krumlovský mlýn nebo u některých provozoven v Rybářské ulici,“ ujistil starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO).

Řeka napáchala v Krumlově jen minimální škody. Starosta dále připomněl, že zásadní je právě odtok z Lipna.

„Původně jsme měli zprávy, že budou vypouštět i devadesát metrů krychlových za vteřinu, což by znamenalo navýšení hladiny o dalších deset centimetrů a situace by byla dramatičtější,“ doplnil Nogrády.

Vltava dosahovala ve čtvrtek také druhého povodňového stupně ve Vyšším Brodě. Ostatní jihočeské řeky jsou bezpečně v korytech a nedosahují ani prvních stupňů.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Na Vltavě platil ve čtvrtek třetí stupeň povodňové aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám