Hlavní obsah

Vlkům v Beskydech se narodila mláďata

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlčímu páru, který se před pár lety usadil v Beskydech, se daří a letos přivedl na svět vlčata. Podle odborníků z Hnutí Duha se rozrostla i smečka, která se usadila v Javorníkách na moravsko-slovenském pomezí.

Vlčata v BeskydechVideo: Šelmy.cz

 
Článek

„Potvrzení rozmnožování vlků představuje pro Chráněnou krajinnou oblast Beskydy významnou událost. Věřím, že tak jako rysové, stanou se i vlci trvalou součástí zdejší přírody,” okomentoval rozšíření predátorů koordinátor beskydského monitoringu velkých šelem Hnutí Duha Michal Bojda.

Navzdory přirozené plachosti šelem se  letos podařilo odborníkům pozorovat a natočit vlčata v terénu. Podle zoologa Martina Duľy z Mendelovy univerzity vlci expandují i do dalších oblastí Západních Karpat.

Foto: Martin Duľa

Vlci v Beskydech

„Vlci budou postupně obsazovat další příhodné biotopy a volná teritoria v oblasti Beskyd, Javorníků a dalších navazujících pohoří. Je proto potřeba využít všechny dostupné prostředky a realizovat preventivní zabezpečení před útoky velkých šelem,” uvedl Duľa.

Kvůli návratu vlků do volné přírody se totiž množí i útoky na ovce a kozy, což nelibě nesou farmáři, kterým šelmy způsobují nemalé škody. Odborníci doporučují zajištění stád za pomoci elektrických ohradníků, zavírání stád a pořízení adekvátních pasteveckých psů s tím, že podporu lze získat v rámci dotačního programu.

Foto: Martin Duľa

Vlci v Beskydech

„Pokud chceme, aby vlk efektivně pomáhal s regulací volně žijících kopytníků, musíme zamezit tomu, aby získával lehce dostupný zdroj potravy v podobě hospodářských zvířat,“ uzavřel Duľa.

Foto: Martin Duľa

Vlci v Beskydech

Foto: Martin Duľa

Vlci v Beskydech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám