Hlavní obsah

Vlček odejde z politiky, když se prokáže podvod exporadce Vrtala

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě, že se prokáže zneužití 25miliónové státní dotace, vyvodí předseda Sněmovny a lídr kandidátky ČSSD v Olomouckém kraji Miloslav Vlček osobní zodpovědnost, tedy zřejmě odejde z politiky. Vyplývá to z jeho dopisu členům grémia soc. dem., který má Právo k dispozici. Podobně by měl šéf Sněmovny argumentovat i na středeční tiskové konferenci.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD)

Článek

„Pokud se prokáže, že člověk, který je se mnou spojován, se dopustil trestného činu podvodu, vyvodím z toho osobní důsledky a požádám politické grémium, aby zaujalo stanovisko k mému dalšímu působení v ČSSD, a to i přes to, že s uvedenou dotací nemám nic společného,“ napsal šéf Sněmovny.

Vlček se přimlouvá, aby se vyčkalo na závěr kontroly ministerstva financí. Ta podle informací Práva začala v úterý.

V letech 2006 a 2007 poslanci na Vlčkovu přímluvu schválili 25 miliónovou dotaci pro společnost jeho bývalého asistenta a podnikatele Petra Vrtala. Peníze podle médií však místo ve sportovním centru v Harrachově skončily ve čtyřhvězdičkovém hotelu, jenž se nyní prodává za 120 miliónů.

Šel by i Janota?

V případě prokázání zneužití dotace by podle zdroje z ČSSD Vlček nesl morální zodpovědnost za to, že vadný projekt podporoval před schválením rozpočtovým výborem Sněmovny. Soc. dem. by však obratem vyzvala k rezignaci i ministra financí Eduarda Janotu, neboť tehdy nesl odpovědnost jako náměstek resortu.

Vlček v dopise grémiu uznal jako chybu, že se nepřihlásil ke známosti s Vrtalem. „Nebýt této chyby, pak by celá kauza neměla smysl,“ napsal. To prý upozornilo média a dalo příležitost bývalému asistentovi, advokátovi Zdeňku Klapkovi, zveřejnit jejich letitý soudní spor o údajnou půjčku 2,5 miliónu Kč. Vlček tvrdí, že smlouva je falzifikát, o její platnosti rozhoduje soud. Podle něj jsou obě kauzy účelově vytahovány před volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám