Hlavní obsah

Vlček chce „odškodné“ za ústupek Paroubkovi

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) by mohl dostat jiné funkce, aby si nepřipadal úplně odstrčený v případě, že bude nucen uvolnit křeslo předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi v čele dolní komory.

Článek

Nově by se mohl stát nejen šéfem sněmovního rozpočtového výboru, ale také místopředsedou strany. Vlček totiž tvrdí, že funkce předsedy výboru není odpovídající nabídka. V pátek pak Právu potvrdil, že by o křeslo ve vedení soc. dem. měl zájem. Stranická funkce je sice neplacená, avšak je spojena s politickým vlivem. Již nyní je Vlček z titulu své funkce členem stranického grémia a předsednictva. Šéfuje rovněž olomoucký krajský výbor ČSSD.

„To, zda budu místopředsedou strany, nezáleží na mně, ale na tom, zda budu nominován. A někdo mě musí zvolit. Pokud mě budou kolegové v kraji kandidovat, pak do toho půjdu,“ řekl Právu. Dodal, že místní organizace ho již navrhly. Okresní konference začínají v sobotu právě v Prostějově, kde je členem. Jak Právu řekl šéf této organizace Radek Koněvalík, pro Olomoucko by bylo zajímavé mít svého zástupce ve vedení strany, a proto Vlčka do funkce navrhnou.

Podle informací z blízkosti šéfa soc. dem. ale není pravděpodobné, že by Paroubek aktivně vystoupil na Vlčkovu podporu jako svého místopředsedy. Podle těchto zdrojů by musela Vlčkovi stačit funkce šéfa sněmovního výboru. Navíc je i prvním místopředsedou poslaneckého klubu.

Na pět místopředsednických funkcí v soc. dem. je již nyní šest zájemců. Jde o Bohuslava Sobotku, Zdeňka Škromacha, Milana Urbana, Lubomíra Zaorálka, Petra Hulinského a Janu Vaňhovou. Paroubkovi lidé navíc připomínají, že Vlček je v čele parlamentní komory od počátku dočasně. Reakci Paroubka se Právu nepodařilo získat, je na dovolené. V pátek podle informací Práva pobýval v zahraničí.

„Psychický problém? Jsem v pohodě“

Diplomaticky se k Vlčkově kandidatuře vyjádřili na dotaz Práva Škromach i Sobotka. „Je to věcí delegátů sjezdu, koho podpoří, koho ne, jsme demokratická strana,“ řekl Právu Škromach. Obdobně se vyjádřil i Sobotka s tím, že kandidátů bude hodně. „Míla Vlček určitě může na místopředsedu kandidovat, ale nikdo ze současného vedení mu nemůže slíbit zvolení,“ uvedl.

„V tuto chvíli nelze dělat nějaké obchody ve funkcích místopředsedů soc. dem. Určitě lze dojednat, pokud by k tomu došlo, nějaké rozvržení sil ve funkcích ve Sněmovně, ale pokud jde o sjezd, to je jiná otázka,“ dodal. Svou funkci prvního místopředsedy strany – jak potvrdil Právu – chce obhájit. Kandidovat bude i na šéfa poslaneckého klubu.

Vlček se již odmítá vyjadřovat k zvažované výměně v čele Sněmovny. Včera pouze reagoval na Paroubkova slova o tom, že má „psychický problém“, slovy: „Jsem v pohodě, v neděli odlétám do Ruska.“ A dodal, že i v pátek měl nabitý program, když přijal dva zahraniční ministry a šéfa fotbalové UEFA.

Výběr článků

Načítám