Hlavní obsah

Vládnout se musí umět

Novinky, Pavel Verner

Je jasné, jaké politiky si my voliči přejeme. Mají to být jedinci nebažící po majetku nabytém za každou cenu a imunní vůči klientelismu. Mají to být lidé všestranně vzdělaní, s jasnou představu o podobě světa, nikoli partajníci zatuchlého myšlení. Mají být poctiví, v kalných vodách nemanévrující, podrazů neschopní. Prostě takoví Špidlové.

Článek

Jakmile ale podobný jedinec stane v čele vlády a nejsilnější strany, ctěné podzámčí jako by na své představy zapomnělo. Dočítáme se tedy o Vladimíru Špidlovi, kde všude dostal nedostatečnou z předmětu politická taktika.

S kým se zapomněl poradit, koho zapomněl vyhodit, komu vynadat, co řekl příliš pozdě a co naopak předčasně. Slyšíme, co by na jeho místě udělal daleko lépe Miloš Zeman. Najednou není nejdůležitější, že v čele vlády je politik neúplatný, vzdělaný a slušný. Jako by vadilo, že k tomu všemu ještě není šikovným politickým šíbrem. Jenže je vůbec možné, aby v jednom člověku dlel světec, pletichář a bezohledný generál?

V tomhle světle vypadá odvolání respektovaného ekonoma Jiřího Rusnoka jako další Špidlova bota. Fanatický ideolog se zbavuje odborníků ve vládě, tvrdí opozice. Pokud si ale vzpomínám, Zemanovu kamarádovi Grégrovi nabídl Špidla předsednictví v dozorčí radě ČEZ právě coby odborníkovi. Likvidovat nepohodlné odborníky tedy asi nebude jeho oblíbenou metodou.

Vládní kabinet ostatně nemá být klubem expertů, nýbrž týmem politických manažerů. A jestliže se člen vlády nezachoval vůči premiérovi politicky loajálně, pak se nemůže divit, že přišel o ministerské křeslo. Otázku svědomí si přece řešil ve Sněmovně coby poslanec. Vysvětlovat dál už není co, dává najevo Špidla. Opravdový politický šíbr z Vladimíra Špidly nejspíš nikdy nebude, ale včera vykročil zdatně.

Odvolal schopného, ale politicky slabého Rusnoka, protože přejít jen tak "prezidentskou" vzpouru některých spolustraníků nemohl. Neodvolal Škromacha, protože sebrat vládní křeslo silnému místopředsedovi své strany těsně před jejím sjezdem by mohlo mezi delegáty vzbudit nepříjemné emoce. Až na sjezdu stane za řečnickým pultem, bude v jedné ruce třímat jablko rozhodnosti a ve druhé žezlo rozvahy.

Někoho ztrestá, jinému třeba odpustí. Vládnout se musí umět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám