Hlavní obsah

Vladimír Špidla běžel svůj první maratón

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KROMĚŘÍŽ

Designovaný komisař nové Evropské komise Vladimír Špidla se v sobotu poprvé ve své běžecké kariéře pustil na 42,195 kilometru dlouhou trať maratónu. Absolvoval ji na 32. ročníku Chřibského maratónu z Kroměříže přes Kvasice, Kostelany, Bunč, Zdounky a zpět do Kroměříže.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Špidla startoval s číslem 88, když s ním na trať vyběhlo dalších 79 startujících, z nichž byly čtyři ženy.

"Byl to můj úplně první maratón. Celý oficiální maratón jsem nikdy neběžel. Já jsem běžel různé dlouhé krosy a běhy do vrchu a půlmaratóny a podobně, ale potom jsem se rozhodl, že si v letošním roce zaběhnu zcela oficiální maratón," řekl v cíli Vladimír Špidla.

"To, že to byl můj první maratón a doběhl jsem ho, v čase 4 hodiny, 29 minut a 50 vteřin, sice není nijak zvlášť dobrý čas, ale u prvního maratónu se snad dá leccos odpustit. Ale tento maratón je strašně těžký. Všichni říkají, že je nejtěžší v České republice a že se k času musí přidat tak dvacet minut, které by jinde nebyly."

Obtížná trasa

"Trať tady byla nahoru, dolů, prudké běhy do kopce, prudké seběhy z kopce. Skončil jsem jako obvykle, za mnou bylo asi ještě dvacet lidí, čili tak, jak jsem očekával," uvedl Špidla.

Obtížnost trasy potvrdil i ředitel závodu z pořádajícího AK Kroměříž Ota Šedý. "Do pětadvacátého kilometru se běží stále do kopce, převýšení činí 300 metrů. Žádný jiný tak obtížný maratón se v ČR neběhá," řekl Šedý. Z osmdesáti startujících doběhlo do cíle dvaasedmdesát běžců. Vyhrál český reprezentant v triatlonu Petr Vavroušek z Author team Praha v čase 2:39:42. Špidla se umístil jako sedmapadesátý.

"Já jsem neměl cíl vyhrát, ani se umístit, ale doběhnout celou trasu. Samozřejmě, že to nebylo lehké, dílčí krize byly, to určitě ano," popsal své dojmy Špidla. Že by se musel nějak zvlášť přemáhat a přemlouvat k dokončení závodu, to údajně necítil.

"To ne. Ještě když jsem měl před sebou ten poslední kilometr, kilometr a půl, a zjistil jsem, že to můžu udělat pod 4:30, tak jsem ještě měl sílu, abych mohl přidat."

Očividně spokojený s vlastním výkonem, s mírně prokrveným bělmem očí pak hodinku po proběhnutí cílovou páskou Špidla klidným hlasem doplnil: "Byl to prostě hezký soukromý sportovní zážitek. Počítám, že v příštím roce si zaběhnu tak dva tři maratóny. Já jsem v atletickém oddílu Maratonstav Úpice, kde mi připravili tréninkový plán, který jsem splnil a ukázalo se, že, jako v mnoha věcích, když se dělají odborně, že to funguje."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám