Hlavní obsah

Vláda zastropovala ceny elektřiny i plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o zastropování cen energií. Cena silové elektřiny bude maximálně 6 korun za kWh, cena plynu pak 3 koruny za kWh.

Premiér Petr Fiala oznamuje zastropování cen elektřiny a plynu.Video: ČTK

 
Článek

„Rozhodli jsme o národním řešení současných vysokých cen energií. Zastropujeme cenu elektřiny (včetně DPH) na šesti korunách a cenu plynu na třech korunách (včetně DPH) za kWh,“ oznámil premiér Fiala.

Jak domácnosti ušetří při zastropování cen elektřiny a plynu

Domácí

Dopad na rozpočet by měl být maximálně 130 miliard korun. „Doufám, že bude částka nižší, ale nikdo není schopen to nyní spočítat,“ řekl šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Záleží totiž na vývoji cen energií v budoucnu.

Nižší ceny pak pocítí lidé již během listopadu. Platí to pro domácnosti i živnostníky a také pro instituce, například pro školy či nemocnice.

PŘEHLEDNĚ: Jak vláda zastropovala ceny energií

Domácí

Podle ministra vnitra Víta Rakušana hrozilo, že by cena elektřiny byla v roce 2023 až 12 Kč za kWh, což by množství domácností už neuplatilo.

Zastropování na 6 korunách podle něj znamená, že reálná cena za elektřinu při započtení ceny za distribuci bude 7 až 9 korun za kWh včetně DPH. Modelová domácnost, která elektřinou i topí, podle něj ušetří ročně až 111 000 korun.

Foto: Úřad vlády ČR

Srovnání zastropovaných cen silové elektřiny a předpokládaných cen bez zastropování pro rok 2023

Sněmovna bude o opatření jednat v pátek, Fiala předpokládá, že ho schválí.

Velkoobchodní cena elektrické energie v pátek končila na 496 eurech (12 150 Kč) za MWh, koncem prázdnin vystoupala i na 984 eur (24 100) Kč. Stát nyní určil maximální cenu silové elektřiny v přepočtu na jednu megawatthodinu 6000 korun, včetně regulované složky zaplatí zákazníci za jednu megawatthodinu od 7000 do 9000 Kč. Podle energetické společnosti ČEZ činí průměrná roční spotřeba elektřiny u domácnosti zhruba tři megawatthodiny. Ročně by tak průměrná domácnost po zastropování cen elektřiny zaplatila od 21 000 do 27 000 korun. V cenách, které byly na burzách koncem prázdnin, by domácnost zaplatila jen za silovou část elektřiny 72 300 korun ročně. V současné době tvoří regulovaná složka přibližně třetinu celkové ceny elektřiny, při jejím zdražování se tento poměr dále snižuje.

Řešení pro průmysl až ve středu

Cena pro podniky se bude ještě řešit po jednání s podnikatelským svazem a sladí se s řešením v rámci EU. Kabinet by tak měl výsledek představit po středečním jednání kabinetu.

Počítá s kompenzacemi poklesu zisku, respektive kompenzacemi způsobených ztrát kvůli drahé elektřině a plynu.

Záznam: TK po jednání vlády 12.9.2022Video: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám