Hlavní obsah

Vláda vyšla vstříc Tlustému, doplnila návrh restitucí církvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda ve středu po poledni schválila doplněné znění návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, na kterém pracovala přes noc. Nová verze obsahuje výpočet majetku, jehož se mají restituce týkat, o což žádal poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Sněmovna se bude majetkovému vyrovnání s církvemi věnovat příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Václav Jehlička na zasedání vlády

Článek

"Vláda schválila materiál, na kterém jsem pracovali v nočních hodinách. Důvodovou zprávu rozšiřujeme o informace o tom, jakým způsobem jsme dospěli k výpočtu těch základních hodnot. Nyní se materiál dává do správné formální podoby tak, aby mohl být v úterý příští týden předložen poslancům do jejich lavic a bude zde prostor pro to, aby zákon byl projednáván ve výborech,“ řekl po mimořádném jednání kabinetu ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL).

Nebrání se přitom dalšímu jednání s Tlustým. "Nemám k němu nějaký negativní vztah a rád si s ním promluvím o čemkoliv,“ sdělil na dotaz Novinek Jehlička.

Výčet majetku není možný, tvrdí Jehlička

Tlustý podle ministra Jehličky požadoval buď výčet majetku, nebo výpočet. "My dáváme výpočet," řekl Jehlička s tím, že výčet všech položek není možný. "Jsou to tisíce a tisíce katastrálních čísel, to není možné předložit. Všechny vlády, které se tím zabývaly, od výčtové metody ustoupily. Tento zákon není výčtový, ale je zde přesný výpočet, jak jsme k tomu dospěli," dodal.

Tlustému se v úterý podařilo spolu s opozicí prosadit odročení projednávání zákona do doby, než kabinet doplní normu o definici a ocenění majetku. Pro Tlustého návrh hlasovali z řad ODS ještě dva poslanci z jeho stranické platformy - Juraj Raninec a Jan Schwippel. Podpořily jej také opoziční ČSSD a KSČM.

Vláda hasí požár kolem restitucí

Zatímco ve Sněmovně se jednalo o vyslovení nedůvěry vládě, ODS řešila problém s rebelujícím poslancem Tlustým. Hned ráno se s ním kvůli doplnění zákona, které žádal, sešel v kuloárech ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Následovala rychlá schůzka Gandaloviče, premiéra Mirka Topolánka (ODS) a šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře.

:. Premiér Mirek Topolánek, ministr zemědělství Petr Gandalovič (oba ODS) a šéf poslanců ODS Petr Tluchoř odchází z ranního jednání foto: Právo/MMS/Jiří Ovčáček

„Obsah těch jednání nebudu komentovat,“ řekl po maratónu schůzek Gandalovič. Na dotaz, zda Tlustému doplnění církevních restitucí vyhovuje, nechtěl odpovědět. „Nebudu interpretovat názory pana Tlustého,“ prohlásil ministr, podle kterého ale materiál usnesení Sněmovny dostatečně naplňuje.

Tlustý materiál studuje

Sám Tlustý se zatím nevyjádřil. "Nic neříkám. Studuji materiál," řekl Novinkám Tlustý na dotaz, zda mu vyhovuje doplnění církevních restitucí ze strany vlády.

Jak se chce s církvemi vyrovnat vláda

Podle vládního návrhu se má církvím vrátit asi třetina majetku zabaveného za komunistické vlády.

Podle vládního návrhu se má církvím vrátit asi třetina majetku zabaveného za komunistické vlády.

Podle vládního návrhu se má církvím vrátit asi třetina majetku zabaveného za komunistické vlády. Zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let.

Podle vládního návrhu se má církvím vrátit asi třetina majetku zabaveného za komunistické vlády. Zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let.

Stát tak církvím včetně úroků zaplatí asi 270 miliard korun.

Vládní návrh zákona o vyrovnání s církvemi počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun.

Reklama

Související články

Německý řád premiérovi: chceme také majetek

Velmistr Německého řádu Bruno Platter napsal premiérovi Mirku Topolánkovi. V otevřeném dopise ho žádá, aby řád nebyl vynechán z restitucí církevního majetku....

Výběr článků

Načítám