Hlavní obsah

Vláda utahuje opasky, slibované navýšení platů bude nižší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od středečních 10 hodin jedná vláda Petra Fialy (ODS) o platech ve státní sféře či o změně koronavirových kompenzací. Podle prvních zpráv koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN odmítne plošné navýšení platů státních zaměstnanců a pozastaví část programu Antivirus.

Foto: ČTK

TK po prvním řádném zasedání nové vlády Petra Fialy.

Článek

Ačkoliv se předsedové koaličních stran dohodli, že výsledky jednání zveřejní až po schůzi celého kabinetu, jednotliví ministři již naznačili, co budou na vládě prosazovat.

Plošný růst platů nebude

Pokud jde o agendu ministra práce a sociálních věcí, navrhuje šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) růst platů o konkrétní částku 700 korun nebo procentuálně až o šest procent.

Platy by měly stoupnout například pracovníkům v sociálních službách, ozbrojeným složkám, tedy policistům a vojákům, pracovníkům ve zdravotnictví nebo učitelům.

Jurečka by ponechal růst platů ve veřejné sféře podle Babišovy vlády

Ekonomika

V souvislosti s tím by však i samotný růst platů vojáků i policistů měl být od ledna nižší, než jaký schválila předchozí vláda. Místo o 1000 Kč by se měly zvýšit o 700 Kč.

Plošné navýšení platů o 1400 korun, jak navrhla minulá vláda ANO a ČSSD v listopadu, tedy Fialův kabinet nepředpokládá. Šéf MPSV Marian Jurečka (KDU-ČSL) sice deklaroval, že by růst ponechal, proti byl však od počátku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Nakonec měl Jurečka na středečním jednání vlády navrhnout zmrazení platů státních úředníků. Konkrétně má jít například o zaměstnance finanční správy nebo úřadů práce. S informací přišla Česká televize.

Stopka pro Antivirus B

Dále Jurečka nově podotkl, že vládě navrhne pozastavení části programu Antivirus, konkrétně příspěvku B, a to od 1. ledna. Vyplácení obnovila předchozí vláda od 1. listopadu.

Antivirus B se obnoví, schválila vláda

Ekonomika

Kabinet by se podle něj měl zaměřit na analýzu nastavení programu a posoudit jeho efektivitu. Zhodnotit má především to, zda současný rozsah protiepidemických opatření odpovídá výši finančních prostředků, které mohou zaměstnavatelé z Antiviru B čerpat.

Rozšíření třetí dávky

Vláda se také zabývá změnami opatření pro školy nebo využívání PCR testů, potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Už před vánočními svátky uvedl, že by před koncem roku měla být dostupná data z Velké Británie a Dánska ohledně dopadů nákazy variantou koronaviru omikron na nemocnice. Podle nich chce předložit variantní možnosti.

Válek: Mám tři varianty postupu ve školách. On-line výuku už ne

Domácí

Válek nyní také uvedl, že vládě navrhne rozšíření očkování posilující dávkou proti covidu-19 pro lidi nad 18 let. Prozatím kabinet rozšířil možnost přeočkování třetí dávkou po pěti měsících pro osoby starší 30 let.

Tisková konference po jednání vlády je plánována na 13:30, Novinky ji nabídnou živě.

Výběr článků

Načítám