Hlavní obsah

Vláda schválila návrhy na zlepšení situace sociálně vyloučených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu schválila návrhy na zlepšení situace lidí žijících v ghettech i jejich okolí, které navrhl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Ministr to řekl novinářům. Plán počítá mimo jiné s tím, že dávky na bydlení by stát v budoucnu posílal rovnou do fondu oprav a na úhradu nákladů, ne majitelům a pronajímatelům bytů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

"V České republice žije 95 000 až 115.000 sociálně vyloučených osob, tedy lidí potýkajících se s chudobou, koncentrovaných v 606 sociálně vyloučených lokalitách. Je to problém, který se dotýká řady rodin i regionů, je zjevné, že je potřeba se mu postavit," uvedl Dienstbier.

Jednotlivé resorty, kterých se opatření týkají, mají do 31. října zpracovat návrh řešení problémů včetně časového harmonogramu a odhadu finančních nákladů.

Podle ministra Dienstbiera se problém takzvaného obchodování s chudobou začíná z ubytoven přesouvat i do bytů. Plán počítá s tím, že by dávky na bydlení stát v budoucnu posílal rovnou do fondu oprav a na úhradu nákladů, ne majitelům a pronajímatelům bytů. Mělo by to zabránit narůstání dluhů nájemníků za byt a zhoršování vztahů v domě. Lidé totiž často s pomocí příspěvků od státu nájem platí majitelům či pronajímatelům, ti úhrady pak ale už neposílají.

Zvažují se i limity na počet lidí v bytě

Dienstbier také navrhuje stanovení stavebních a hygienických standardů. Týkají se třeba toho, kolik lidí by mohlo na určité ploše žít. Některé byty bývají totiž přelidněné.

Reklama

Výběr článků

Načítám