Hlavní obsah

Vláda schválila koncepci boje s korupcí. Zahrnuje registr smluv či ochranu oznamovatelů korupce

Novinky, Václav Lang
Praha

Kabinet Bohuslava Sobotky odsouhlasil v pondělí novou koncepci boje s korupcí pro období 2015 až 2017. Plán zahrnuje například zavedení registru smluv, nového zákona o státním zastupitelství nebo ochranu oznamovatelů korupce. Vláda schválila také legislativní plán na příští rok.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier

Článek

V pořadí je to již pátá protikorupční koncepce. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier uvedl, že proti předchozím vládám vychází nová koncepce z mnohem střídmějšího přístupu, který chce ale současný kabinet důsledněji dodržovat. To podle něj bývalé vlády nečinily. „Radši si stanovíme menší okruh cílů, ale budeme velmi důsledně dohlížet, do jaké míry se naplňují,“ řekl Dienstbier.

Mezi priority patří výkonná a nezávislá exekutiva, transparentnost a otevřený přístup k informacím, hospodárné nakládání s majetkem státu a rozvoj občanské společnosti.

Svobodný přístup k informacím nebo hospodárnost

K výkonné a nezávislé exekutivě má přispět zejména přijetí zákona o státní službě. Ten začne platit od prvního ledna příštího roku a vláda si od něho slibuje odpolitizování státní správy. Vyšší míru nezávislosti má zase přinést nový zákon o státním zastupitelství. V rámci zmíněné priority má být také upravena odpovědnost za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem.

V případě transparentnosti a otevřeného přístupu k informacím má ministerstvo vnitra připravit novelu zákona o svobodném přístupu k informacím, návrh novely o střetu zájmů nebo návrh novely o prokazování původu majetku.

V otázce hospodárného nakládání s majetkem státu bude klíčová novela zákona o veřejných zakázkách, návrh zákona o registru smluv, podpora elektronických aukcí nebo posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu ve vztahu k regionálním samosprávám a firmám, které jsou kontrolovány státem nebo samosprávami.

Schválen legislativní plán

Některé s těchto zákonů spadají také do plánu legislativní práce na rok 2015, který kabinet v pondělí schválil. Obsahuje 19 věcných záměrů, 25 návrhů zákonů a 78 novel zákonů.

Nejdůležitějšími normami jsou podle premiéra Sobotky zákon o prokazování původu majetku a zákon o elektronické evidenci tržeb. Ten považuje ministerský předseda za nejdůležitější opatření, jež má vláda v příštím roce přijmout pro omezení daňových úniků.

Další prioritou bude také návrh zákona o sociálním bydlení, o veřejných zakázkách, novela stavebního zákona a také normy, které povedou ke zrušení druhého pilíře penzijního systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám