Hlavní obsah

Tisková konference vlády po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu rozhodne o vyhlášce, která nařizuje povinné očkování proti covidu-19 u vybraných profesí a lidí nad 60 let. Jednání začalo dopoledne, tiskový brífink byl původně naplánován na 13:30, podle posledních odhadů se ale začátek očekává až v 15:00 hodin. Novinky ho nabídnou živě.

Živě: TK po jednání vlády 19.1.2022Video: ČTK

 
Článek

Vyhlášku o povinném očkování schválil předchozí kabinet Andreje Babiše (ANO). Podle předpisu by lidé nad 60 let a vybraní pracovníci museli mít ukončené očkování od 1. března.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) avizoval úpravu vyhlášky již od loňského nástupu nové vlády s tím, že vyřadit z ní chce přinejmenším plošné očkování podle věku, rozhodnutí však chystal až na půlku února. Nakonec by měla vláda rozhodnout už nyní.

„Rozhodli jsme se to zrychlit, aby lidé měli jistotu,” řekl v úterý premiér Petr Fiala (ODS).

Vláda se rozhýbala, vyhlášku nařizující povinné očkování bude řešit už ve středu

Domácí

Prodloužení a rozšíření pandemického zákona 

Na programu má vláda ve středu i prodloužení účinnosti pandemického zákona o rok a půl do konce srpna 2023. Podle návrhu bude opatřeními nově možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Opatření by navíc mohlo vydávat také ministerstvo obrany.

Foto: ČTK

Na snímku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Prodloužení ředitelského volna

Ministři se zabývali i návrhem na zvýšení počtu dnů ředitelského volna. Důvodem je sílící vlna epidemie covidu-19 spojená s variantou omikron.

Návrh vláda schválila. Ředitelé škol by měli mít možnost v případě velkého počtu učitelů v karanténě kvůli covidu-19 vyhlásit mimořádné ředitelské volno nebo distanční výuku v délce až deseti dnů.

Vláda schválila návrh, aby mohly mít školy kvůli covidu buď volno, nebo výuku online

Věda a školy

Omezení slev na jízdném

Šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS) má vládě představit návrhy na snížení státních slev v dopravě, jak již dříve uvedl pro Novinky.

V současnosti mohou slevy ve výši 75 procent z jízdného využívat studenti do 26 let a senioři starší 65 let, případně zdravotně postižení pasažéři s průkazem ZTP.

ČTK uvedla, že Kupka vládě navrhne snížení výše slev na 50 procent z ceny jízdného. Státu to má přinést úspory až 1,8 miliardy korun ročně.

Vláda snížila slevy na jízdném na 50 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám