Hlavní obsah

Vítejte v EU: Zvýšení cen půdy a nemovitostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Radikální zvýšení cen nemovitostí, pozemků a zemědělské půdy - to je katastrofický scénář v souvislosti se vstupem do Evropské unie. Vláda občany uklidňuje, k ničemu takovému nedojde. Analytici ji poopravují: strmé zdražování v nejbližších měsících sice nehrozí, v příštích letech však ceny realit porostou.

Foto: Radim Kašpar

MissOK 2015

Článek

Odborníci se dokonce shodují na datu, kdy k největšímu zdražení nemovitostí dojde. Prvního ledna 2007 Česku vyprší vyjednaná výjimka na stavební práce. Ty se poté automaticky přesunou z nynější snížené 5 % DPH do základní 19 % sazby - jde o sladění v rámci Unie.

Úměrně tomu vzrostou pořizovací ceny nových domů a bytů. V důsledku zmíněného pohybu na trhu lze očekávat, že si kupci za tři roky připlatí i za starší nemovitosti.

Realitní kanceláře jinak v souvislosti s 1. květnem paradoxně upozorňují, že částky nezbytné ke koupi vysněného rodinného hnízda mohou mírně klesnout, a to kvůli tzv. cenové bublině.

Řada prodávajících totiž v uplynulých letech spekulovala, že po rozšíření společenství získá kvůli zvýšenému zájmu ze zahraničí za své byty, domy více peněz. To se nepotvrdilo. Naopak - ceny například panelákových bytů ve velkých městech nyní klesají.

EU jinak nechává oblast bytové politiky v kompetenci členských států. Praha si navíc vyjednala dvě podstatné výjimky. Sedm let od vstupu si u nás nemohou cizinci bez trvalého pobytu v ČR zakoupit zemědělskou a lesní půdu, pět let nesmí vlastnit tzv. druhé nemovitosti, tj. objekty určené k rekreaci.

Co přijde po uplynutí lhůt, nikdo komentovat příliš nechce. Pravdou zůstává, že například ceny zemědělské půdy jsou v ČR ve srovnání s Německem a Rakouskem až na desetině. Příhraniční podnikání by se tak nejednomu sedlákovi cizinci vyplatilo.

K hromadnému nájezdu německých a rakouských sedláků by přesto podle úřadů dojít nemělo. Sami čeští politici totiž přiznávají, že kdo pozemky v českém pohraničí skutečně chtěl, už je s využitím různých fíglů vlastní.

Podle informačního serveru ministerstva zahraničí Euroskop bude po 1. květnu navíc pokračovat narůstání stávajících rozdílů v cenách realit, půdy mezi městem a venkovem.

Zítra:Dojde ke zdražení potravin?
.: Vaše témata posílejte:eu@novinky.cz

Vstup do EU:

zbývají 43 dny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám