Hlavní obsah

Vítejte v EU: Studentské slevy a výhody i pro cizince?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zlevněné stravování, ubytování, průkazky na MHD a sportovní vyžití - to jsou nejčastější výhody poskytované českým státem vysokoškolským studentům. Po rozšíření Evropské unie 1. května budou mít přístup k "požitkům" všichni občané členských států. K častým dotazům čtenářů Práva proto patří, zda naši vysokoškoláci o výhody nepřijdou.

Foto: Vratislav Konečný

Poustevnou velmi poutavě provází pan Ladislav Šikut.

Článek

"Předpokládáme, že systém zvýhodňování se bude určitým způsobem měnit. Nesouvisí to ale přímo s naším vstupem do EU," konstatovala Lubomíra Černá z Ministerstva školství a tělovýchovy (MŠT) ČR.

Doplnila, že úřad nyní připravuje zákon, podle něhož by se příspěvky na bydlení, stravu atd. vyplácely prostřednictvím VŠ adresně jednotlivým studentům. Ti by se poté mohli rozhodnout, zda příspěvek použijí na zaplacení zvýhodněných kolejích, nebo si doplatí a budou bydlet tzv. na privátu.

"Jednání s vysokými školami stále probíhají. Změny by měly vejít v platnost nejdříve od akademického roku 2004/2005, či od ledna příštího roku," dodala Černá.

UK a MU: nic moc se nezmění

"Přesné informace například o poskytování kolejí od 1. května zveřejníme na internetové stránce Karlovy univerzity v polovině března. Současná pravidla přidělování lůžek by se ale měnit výrazně neměla," uvedl mluvčí UK Václav Hájek.

"O ubytování na našich kolejích rozhoduje celá řada faktorů, mj. typ studia, časová dostupnost školy nebo sociální a zdravotní handicap. Snažíme se posluchače motivovat ke studiu také vyčleněním určité kapacity pro pilné a nadané," vysvětlil.

Za měsíc na kolejích v Praze v současnosti v průměru zaplatíte od 800 do 1 400 Kč.

"I po 1. květnu zůstává v Brně vše při starém. Ten, kdo studuje v češtině, účastní se běžné výuky má už nyní nárok na stejné výhody jako čeští občané," konstatovala prorektora Masarykovy univerzity v Brně Zdeňka Gregorová.

Dodala, že systém funguje už několik let, a to včetně začlenění cizinců, kteří přijíždějí mj. v rámci vzdělávacího programu EU Erasmus. V moravské metropoli posluchači měsíčně za lůžko na koleji zaplatí od 700 do 1 600 korun.

Podle univerzit a MŠT se rozhodně nemusejí čeští vysokoškoláci ani po vstupu země do Unie obávat, že by v důsledku rozšíření o dosavadní výhody kvůli studujícím cizincům v ČR přišli.

Zítra:Zlepšení počítačové gramotnosti
.: Vaše témata posílejte:eu@novinky.cz

Vstup do EU:

zbývají 63 dny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám