Hlavní obsah

Vít Bárta znechutil poslance Fiedlera, opustil Úsvit

Právo, Karolina Brožová

Poslanec Karel Fiedler a dalších deset členů z Moravskoslezského kraje opustilo k 29. únoru stranu Úsvit s Blokem proti islámu. Jako důvod uvedli vměšování se bývalého ministra dopravy a šéfa Věcí veřejných Víta Bárty do vnitřních záležitostí partaje.

Foto: Jan Handrejch

Vít Bárta

Článek

„Společným důvodem ukončení členství mého i mých kolegů a kolegyň je nesouhlas s výrazným ovlivňováním a ovládnutím dění ve straně Úsvit ze strany Víta Bárty,“ napsal Fiedler v tiskovém prohlášení. Buňka Úsvitu v Moravskoslezském kraji ale odchodem 11 členů nezanikla – prý se jen asi o polovinu zmenšila.

Bárta si podle Fiedlera vliv v partaji získává pomocí přijímání jemu loajálních osob a tzv. černých duší, tedy lidí, kteří se ve skutečnosti o politiku Úsvitu nezajímají, ale nechávají se ovládat.

Fiedler tvrdí, že ačkoliv se strana navenek ohání cílem zavést přímou demokracii, ve skutečnosti tyto principy neuznává ani ve svém vlastním chodu. Partaj je prý řízena zcela direktivně vedením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců hnutí Úsvit Marek Černoch. Za ním vlevo Augustin Karel Andrle a vpravo Karel Fiedler.

„Fungování strany Úsvit, s jakoukoliv verzí svého názvu, jako převedených,  transformovaných nebo maskovaných Věcí Veřejných, ovládané Vítem Bártou, je pro členy z Moravskoslezského kraje, jež ukončili své členství ke dni 29. 2. 2016, nepřijatelné,“ dodal poslanec, který i přes spory zůstane členem klubu Úsvit ve Sněmovně.

Bárta s Konvičkou řeší kravaty

Spojení s Vítem Bártou přiznal Právu i zakladatel Bloku proti islámu Martin Konvička, který svůj spolek s Úsvitem nedávno sloučil a bude za něj kandidovat v krajských volbách.

„S Vítem Bártou řešíme francouzskou literaturu 19. století a vzory kravat,“ napsal Právu jihočeský entomolog. Zřejmě nikoliv náhodou jej u soudu za údajné podněcování k nenávisti hájí zrovna Bártův právník Jan Mates. K Fiedlerovu odchodu Konvička dodal, že to „není jeho byznys“.

Je to jen konspirace
poslanec Marek Černoch

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský Právu odmítl k Bártově vlivu cokoliv říct. Na otázku, zda Bárta ve straně působí, řekl: „To vůbec nebudu komentovat“. Fiedler by měl podle Lidinského přehodnotit způsob, jakým se vyjadřuje v médiích.

K Bártovi, který se u voličů znemožnil kauzami o údajném podplácení svých poslanců a vyvoláváním koaličních krizí, nebyli sdílnější ani bývalí poslanci Věcí veřejných, kteří se do Sněmovny znovu dostali na kandidátce Úsvitu.

„Pokud je mi známo, úloha Víta Bárty v Úsvitu je nulová,“ napsal Právu poslanec David Kádner. Jeho kolega Jiří Štětina mu dal za pravdu. „Na mě žádný vliv nemá,“ řekl Právu.

Předseda poslaneckého klubu Marek Černoch Bártovo působení v Úsvitu odmítl. „Je to jen konspirace,“ řekl Právu. Na námitku, že s Bártou se vídá i Konvička, Právu řekl, že ani jednoho nesleduje. Úsvit má prý v současnosti asi 300 členů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Foto: www.usvitnarodnikoalice.cz

Úsvit - Národní koalice

Reklama

Výběr článků

Načítám