Hlavní obsah

Víkend a příští týden patří klíšťatům, varují experti

Právo, Václav Pergl
Aktualizováno

Riziko kousnutí klíštětem je o víkendu na osmém z deseti stupňů. Odborníci dokonce na první prázdninový týden předpovídají riziko na stupeň devět. Je to nebezpečné zvláště pro děti, které na prázdniny odjíždějí do přírody.

Foto: Profimedia.cz

Klíště

Článek

Oba stupně, tedy 8 i 9, znamenají nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno je třeba prohlédnout tělo, případná klíšťata odstranit.

Ta přenášejí závažná onemocnění – klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. A i když proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat, stále v tom ČR zaostává za Evropou.

Když jdeme do přírody, je třeba se proti kousnutí klíštěte dobře bránit. Samozřejmostí by měla být pevná obuv, ponožky a kalhoty stažené do ponožek. Klíště se na kůži těla dostává nejčastěji ve štěrbině mezi kalhotami a obuví a pak leze směrem vzhůru do teplých a vlhkých míst. Na kůži bychom měli používat repelenty a na oděv, zejména okraje rukávů insekticidy. Klíšťata se vyskytují maximálně do výše 60 cm od země.

Když se přisaje

Pokud už máme klíště přisáté, je třeba se jej co nejrychleji a správně zbavit. Je-li klíště nakažené, pravděpodobnost přenosu nákazy na člověka stoupá s dobou, po kterou je přisáté.

Každý má svoji metodu, jak klíště odstranit. Ale vždy bychom měli použít gumové rukavice a v žádném případě klíště nerozmačkávat nehty nebo jakkoli jinak. Není dobré ho ani spalovat, protože může prasknout a vzniklý aerosol potřísní naši ruku a drobnou oděrkou se virus může dostat do krve. V lékárně dostaneme i přípravky na odstranění klíštěte včetně speciální pinzety.

Léčba jde do miliónů

„Jen loni se s klíšťovou encefalitidou, která napadá mozek, léčilo 1188 klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP),“ řekl Právu v pátek její mluvčí Oldřich Tichý.

Jde o pacienty, kteří se nejen nově nakazili v tom roce, ale nemoc měli v minulých letech a stále se z ní léčí. „Jejich léčba stála 35 miliónů korun. Díky rostoucímu zájmu o očkování se ale daří počty nakažených a léčených snižovat. VZP svým klientům nabízí, že jim na očkování dá až 750 korun,“ dodal Tichý.

Podle něho nabídku na očkování proti klíšťové encefalitidě využilo loni 15 316 klientů VZP. Ještě v roce 2011 se jich nechalo očkovat jen 3378.

S rostoucím zájmem o prevenci klesá počet léčených. V roce 2011 jich bylo 1526, loni 1188. Česká republika i přesto patří dlouhodobě mezi země s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě.

Stupně 1 a 2Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, zejména kalhoty, případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
Stupně 3 a 4Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
Stupně 5 a 6Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
Stupně 7 a 8Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin  a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
Stupně 9 a 10Doporučení: Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.                                                                      Zdroj: ČHMÚ

Anketa

Jste očkovaní proti klíšťové encefalitidě?
ano
23 %
ne
77 %
Celkem hlasovalo 5470 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám