Hlavní obsah

VIDEO: Picek nepředpokládá, že by vojáci v zahraničí skončili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠAJKOVAC

Náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek navštívil před vánočními svátky kontingent našich vojáků působících v rámci sil KFOR v Kosovu. Nevyhnul se pochopitelně ani otázkám na budoucnost českých vojáků v zahraničních misích. Podle Picka zatím budou všechny rotace vojáků probíhat podle plánu, přičemž generál poznamenal, že očekává politické rozhodnutí do konce ledna.

Článek

Poslanci minulý týden zamítli prodloužení českých vojenských misí v zahraničí i na příští rok. Vláda sice obratem prodloužila jejich mandát o dva měsíce, ale pokud se politici nedohodnou, museli by se čeští vojáci z Kosova a Afghánistánu po uplynutí této doby stáhnout.

Picek řekl, že finský generál Kyösti Halonen, který velí části sil KFOR, se jej na budoucnost českého kontingentu dotazoval. Následně Picek dodal, že nepředpokládá, že by jednotlivé mise českých vojáků byly nakonec staženy. Připustil však, že vše bude záležet na politickém rozhodnutí ve Sněmovně.

Problém by Severoatlantické alianci způsobilo jak stažení Čechů z Afghánistánu, tak z Kosova. "Na toto uvolněné místo by se musel nejprve vygenerovat jiný stát, který by sem dal jednotku a musel by řádně převzít náš operační úkol," osvětlil Picek možný postup, který předestřel finskému kolegovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám