Hlavní obsah

VIDEO: Paroubek po dovolené varoval média a zaútočil na Wolfa

Novinky, jov

Šéf ČSSD Jiří Paroubek opět zaútočil na poslance Petra Wolfa, který odešel z poslaneckého klubu a sociální demokracie. Po návratu z dovolené v Chorvatsku ho označil za zloděje a defraudanta. Wolf kontroval obviněním, že se Paroubek stylizuje do role soudce a kata. Předseda největší opoziční strany zároveň zaútočil na média a před volbami je důrazně varoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci

Článek

Paroubek byl minulý týden na dovolené v Chorvatsku. Tam si podle svých slov studoval protokol o vnitřním auditu ve Wolfově firmě, který vypracovalo ministerstvo životního prostředí. Audit zjistil, že měl poslanec neoprávněně utrácet prostředky ze státní dotace.

Toho Paroubek v pondělí na tiskové konferenci využil k zatím snad nejtvrdšímu útoku na Wolfa. Vytištěný audit nechal rozdat novinářům a zároveň oznámil, že se objeví i na webu ČSSD. „Bude mým rozhodnutím na internetu a také na intranetu soc. dem,“ sdělil k tomu Paroubek.

„Je to čtení, které si nezadá se smolnými knihami středověku. Ty závěry jsou v pravdě zdrcující,“ zahájil útok na Wolfa. „Závěr je jasný, téměř dva milióny korun neoprávněně Wolfem využité prostředky,“ míní Paroubek. Wolfa nešetřil, označil jej za zloděje a defraundanta.

„Člověk, který použil neoprávněně peníze, na co neměl. Pak existuje české slovo zloděj,“ řekl na jeho adresu. „Podle měřítek západoevropské politické kultury by pan Wolf měl odejít z veřejného života,“ uzavřel Paroubek útok.

Wolf: Hraje si na soudce a kata

Poslanec Wolf, kterého si Paroubek vzal na paškál, obvinění odmítá. Uvedl, že právě kvůli takovým záležitostem odešel z ČSSD. „To jsou právě metody, kvůli kterým jsem odešel z té strany,“ řekl Novinkám. „Pan Paroubek ve svém stylu odsuzuje, v představách je soudcem a katem,“ dodal Wolf na adresu Paroubka.

Odmítl, že by se dopustil nekalého jednání. „Říkám, že to tak není. Toto budou řešit orgány, které jsou k tomu oprávněné a ne pan Paroubek, který ani jako předseda nějaké strany toto nemůže říkat,“ prohlásil Wolf.

To, že Paroubek nechá audit vyvěsit na web, jej netrápí. „To je jeho věc, jestli to udělá. Učiním příslušné kroky, abych se ochránil. Paroubek už neví coby, je vidět, že nemůže unést, že ta strana není v určité kondici,“ rýpl si Wolf.

Novináři dostali varování

Paroubek se pak společně s volebním manažerem ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem pustil do médií. Tvrdík oznámil, že si ČSSD najala právní kancelář, která bude mít za úkol bránit se proti obviněním, která se objeví v tisku. „Budeme tvrdě reagovat na obvinění našich kandidátů, lídrů,“ uvedl.

Upozornil média, že případné opravy otištěné v tisku po volbách nemají smysl. „Opravy zveřejněné po volbách už nám čest, slušnost nevrátí,“ prohlásil Tvrdík. „Prosím používejte následujících 90 dní (před volbami) selský rozum,“ vyzval pak přítomné novináře.

V tiskové zprávě, která byla novinářům rozdána, ČSSD jasně dala najevo, že se hodlá bránit proti věcem, které se jí v médiích nebudou líbit. „ČSSD respektuje média, právo na jejich svobodu projevu a právo na informace. Avšak zveřejňování podobných informací nebo lživých konstrukcí s cílem poškodit ČSSD, její kandidáty či členy v předvolebním období se bude okamžitě bránit všemi právními prostředky,“ varuje největší opoziční strana.

Tvrdík pak odmítl obvinění, že ČSSD disponuje tajnou službou. „Nemáme tajnou službu, nevedeme žádné složky, nemonitorujeme telefonní hovory,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám