Hlavní obsah

VIDEO: Nemyslíš, zaplatíš! Drsná kampaň za bezpečné silnice spuštěna

PRAHA
Aktualizováno

Ministerstvo dopravy v pondělí představilo novou odstrašující kampaň, která má za cíl snížit počet nehod na českých silnicích. Nejrozsáhlejší a nejdražší propagační kampaň v historii Besipu zahrnuje videoklipy i rozhlasové spoty. Autorem drastických televizních šotů s ústředním sloganem "Nemyslíš, zaplatíš!" je režisér Filip Renč.

Článek

"Záměrem kampaně je komunikovat bez vtipné pointy, emotivně až realisticky," řekl už dříve mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Propagační akce má trvat do roku 2010.

Kampaň si bere za vzor podobné akce v zahraničí, především v anglosaských zemích. Tam lze běžně spatřit billboardy či spoty s drastickými obrázky obětí nehod. Od kampaně si podle svých slov hodně slibuje například šéf dopravní policie Martin Červíček.

:. Klip ke kampani pro bezpečnost na silnicích

Kampaně varují před nebezpečnou jízdou, vysokou rychlostí a také upozorňují, aby se lidé v autech připoutali. Stejně jako ve světě těží z momentu překvapení a drsného zobrazení reality nehody.

Česko už podobnou kampaň mělo v roce 2003. Ukazovala například to, jak může nepřipoutaný řidič na zadním sedadle zlomit vaz cestujícímu na předním sedadle. I když odborníci ji ocenili, příliš dlouho se v televizi a rádiu nevysílala.

Od ledna do srpna zemřelo letos na českých silnicích 652 lidí při 104 897 nehodách.

Anketa

Odradí podobné klipy řidiče od zbytečného riskování?
Ano
31,9 %
Ne
68,1 %
Celkem hlasovalo 26165 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám