Hlavní obsah

VIDEO: Je nesmyslné, že se lidé bouří proti radaru, řekl Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Potleskem a skandováním "Ať žije Havel!" vítali v pondělí lidé bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla. Exprezident přišel na Národní třídu v Praze položit kytici k pamětní desce připomínající události ze 17. listopadu 1989. Víc než návrat komunistů k moci ho zneklidňuje prorůstání mafií do politiky a odpor proti radaru.

Článek

"Například to prorůstání mafií do politiky, o kterém se hodně mluví, o kterém už několik let neustále slyšíme a přitom jako bychom neměli schopnost tomu čelit," řekl Havel. Jako další věc, která ho zneklidňuje, uvedl odpor proti radaru.

Havel chápe potřebu mladých bouřit se

"Já si myslím, že se stala chyba, že vůbec ten radar je nějakým takovým celonárodním tématem," řekl. Spíše se podle něj mělo debatovat například o stíhačkách Gripen a dalších věcích spojených s obranou. "Já chápu mladé lidi, že se potřebují bouřit proti něčemu. Teď si nalezli radar a mně to přijde celé dost nesmyslné," dodal.

"Mě by zajímalo, ti lidé, aspoň ti starší, kteří se proti tomu radaru bouří, proč se bouří teď, když mohou a když jim za to nic nehrozí? A proč se nebouřili, když tady byly celé divize sovětských vojsk?" podivil se Havel. Zopakoval ale, že chápe potřebu mladých lidí bouřit se. "A pakliže není nic jiného, proti čemu by se měli bouřit, jenom ten radar, tak je to vlastně docela dobrá zpráva," podotkl.

Havel během rozhovoru s novináři přilákal pozornost i několika desítek lidí, kteří mu vyjadřovali své sympatie. Samozřejmě mě to těší, i když si nejsem jist, jestli si to zasloužím," komentoval Havel zájem veřejnosti.

Zástup lidí ho doprovázel ještě několik stovek metrů do Voršilské ulice, kde má svou kancelář. Tam ho přivítal současný ministr zahraničí a jeho někdejší kancléř Karel Schwarzenberg

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám