Hlavní obsah

Břeclavskem se prohnalo tornádo. Jen v Lanžhotě poškodilo 30 domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav
Aktualizováno

Břeclavskem se v pondělí večer prohnalo tornádo zřejmě o rychlosti kolem 150 kilometrů za hodinu. ČTK to řekl meteorolog Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V Lanžhotě je poškozená zhruba třicítka domů, uvedl starosta Ladislav Straka. Hasiči měli na Břeclavsku kvůli počasí přes 40 výjezdů.

Břeclavskem se prohnalo tornádo o rychlosti kolem 150 kilometrů za hodinuVideo: Počasí na Moravě online

 
Článek

Münster zkoumá následky tornáda a škod přímo v Lanžhotě. „Na 99 procent můžeme říct, že to bylo tornádo o rychlosti odhadem okolo 150 kilometrů za hodinu,” uvedl Münster.

Podle něj to naznačují škody jako vyvrácení statnějších stromů. „Na domech nebyly škody tak velké, popadaly tašky nebo části střech,” dodal meteorolog.

Podle něj je to na mezinárodní Fujitově stupnici intenzita F0 až F1. Stupnice tornáda dělí do šesti stupňů od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5, který se celosvětově vyskytuje pouze ve dvou procentech případů.

Loňské ničivé tornádo, které koncem června postihlo obce na Hodonínsku a Břeclavsku, odpovídalo síle F4 s rychlostí větru od 267 do 324 kilometrů v hodině.

Foto: Facebook/počasí na Moravě online

Podle meteorologů je možné, že se Břeclavskem prohnalo malé tornádo

Meteorologové dnes prošli například okolí lanžhotského zámečku, kde tornádo poškodilo stromy.

„S kolegou Miloslavem Staňkem jsme sledovali videa potvrzující, že by to mohlo být tornádo. Budeme zjišťovat i další informace,” řekl Münster.

Z videí například bylo vidět, jak se rotujícím způsobem vznesl kbelík. Rotace je právě jedním ze znaků tornáda.

Podle Straky je v obci poškozeno asi 30 domů, výše škody se zatím neví. Některým domům spadlo pár tašek, jiní lidé měli díru ve střeše.

Hasiči ale řešili i utržené střechy. Podle mluvčího Jaroslava Mikošky měli v pondělí večer v kraji kvůli počasí skoro 60 výjezdů, z toho přes 40 na Břeclavsku.

Škody za miliony korun

Prudký liják a především větrné poryvy nevídané síly mají na svědomí škody za miliony korun.

Živel v pondělní pozdní odpoledne řádil především na Břeclavsku a Znojemsku. Hasiči do dvacáté hodiny řešili pětačtyřicet událostí. Dvě třetiny na Břeclavsku.

První žádosti o pomoc přicházely na operační středisko už po půl šesté odpoledne.

Bouřky se prohnaly Vysočinou a jižní Moravou, bez proudu je několik tisíc domácností

Počasí

„Do dvacáté hodiny se jednalo o pětačtyřicet událostí. V jednačtyřiceti případech se jednalo o stromy spadlé převážně na komunikace. Stromy z budov jsme odstraňovali na Znojemsku v obcích Křepice a Vedrovice,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Zejména v Břeclavi, ale i v nedalekém Lanžhotě větrné poryvy způsobily nemalé škody na střechách.

Ve většině případů se jednalo o stržené střešní tašky, v Lanžhotě hned na několika domech v ulici. Vítr ale poškodil i plechovou střechu, jejíž podstatná část zůstala nebezpečně nakloněná dolů.

Ve Staré Břeclavi na křižovatce ulic Seniorů a Na Pěšině vítr sroloval plechovou střechu bytového domu.

Foto: Facebook/ČHMÚ

Záběry z radaru Českého hydrometeorologického ústavu v pondělí večer

Místo museli zajistit hasiči prostřednictvím z Brna přivolaného jeřábu. Na dalších místech energetici, zčásti sami, zčásti i za asistence hasičů, řešili pády stromů na elektrické vedení.

Podle mluvčího společnosti EG.D. Romana Šperňáka bylo výsledkem řádění počasí na jihu Moravy a na Vysočině zhruba 3500 domácností s omezením dodávek elektřiny.

V devíti případech padající stromy a další vlivy poškodily i vedení vysokého napětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám