Hlavní obsah

Vězni budou volat levněji, hovory zmonitoruje automat

Na levnější telefonní hovory se budou moci od příštího roku těšit vězni v tuzemských nápravných zařízeních. Vězeňská služba vysoutěžila nového operátora a dojde tak ke snížení ceny hovoru z 15 na dvě koruny za minutu. Ve čtvrtek změny představil šéf Vězeňské služby Petr Dohnal.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vězni budou platit prostřednictvím telefonní karty, kterou si koupí. Pokud jim na ní po propuštění zůstane kredit, operátor jim ho proplatí. Na každé kartě si vězeň předvolí maximálně pět čísel na své blízké, nebude tedy smět telefonovat kamkoliv. Dohnal si od zlevnění hovorného slibuje snížení počtu nelegálně držených mobilních telefonů ve věznicích.

„Problém předraženého telefonování byl křiklavý, byl jsem na něj upozorňován ze strany vězňů, všímala si ho ombudsmanka i mezinárodní nevládní organizace,” uvedl k tomu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Dohnal popsal, že nyní mohou vězni telefonovat na základě žádosti v průměru jednou až dvakrát týdně ve vyhrazené místnosti, kam je musí dozorce odvést a po celou dobu tam být s nimi. Nyní prý budou moci vězni zavolat dětem nebo rodičům každý den v době osobního volna. Kvůli bezpečnosti budou všechny hovory vyjma telefonátů advokátům i nadále monitorovány, nově to ale udělá automat.

Vězeňská služba loni odhalila přes 300 nelegálních mobilních telefonů. Lidé se snaží mobily do věznic propašovat například v tělních otvorech nebo v plenkách dětí, které přijedou na návštěvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám