Hlavní obsah

Většina zraněných Ukrajinců se může vrátit domů, někteří pojedou autobusem

Právo, Václav Pergl, Michael Švec
Praha

Zdravotní stav 27 ukrajinských pacientů, kteří jsou v péči tří pražských nemocnic, je podle zjištění Práva stabilizovaný a mírně se zlepšuje. Ve čtvrtek by do Kyjeva mělo odletět další české letadlo pro 10 až 15 pacientů. Opět má jít o zraněné z Majdanu.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Zranění Ukrajinci přiletěli 27. února dvěma vojenskými letouny do Prahy.

Článek

Někteří ukrajinští pacienti už budou propuštěni z nemocnice, ale zatím se přesně neví, jak bude propouštění probíhat a kam z nemocnic odejdou.

Ve vážném stavu zatím zůstávají jen tři z 27 zraněných. Někteří pacienti byli i o uplynulém víkendu operováni a vzhledem k riziku infekcí ze starých ran dostávají antibiotika.

„Ve Všeobecné fakultní nemocnici máme v péči osm zraněných a jejich stav je mírně lepší,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Filip Brož. Dodal, že dva operovaní na stomatochirurgii – jeden se zlomenou spodní čelistí a jeden se zlomeninou očnice – už po operaci sami chodí. „Nejméně dva pacienty už bychom mohli propustit – rozhodne se o tom ve čtvrtek. Chystáme se na nové ukrajinské pacienty,“ uvedl Brož.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Převoz zraněného ukrajinského demonstranta do jedné z pražských nemocnic

Ústřední vojenská nemocnice rovněž ošetřuje osm zraněných pacientů a o víkendu tři z nich operovala. „Čtyři by mohli být propuštěni do ambulantní péče počátkem příštího týdne. S výjimkou jednoho už pacienti nejsou v infekčním režimu,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Motolská nemocnice v Praze má v péči 11 zraněných. Stav všech je podle mluvčí Pavlíny Dankové stabilizovaný kromě 16letého hocha, který už má za sebou tři operace a leží na ARO.

Dostali mobily

O krajany, kteří se léčí v Praze, se aktivně zajímá i ukrajinská strana. „Včera jsem jel do nemocnice v Motole, kde jsem se setkal s osmi občany Ukrajiny. Všem jsme zakoupili mobilní telefony se SIM kartami a předali jsme jim mé vizitky, aby se na mě mohli kdykoliv obrátit s žádostí o konzulární pomoc,“ řekl Právu ukrajinský konzul v Praze Valerij Lobač. „Někteří z nich také budou potřebovat náhradní cestovní doklady, a tak je obdrží od konzulárního úřadu,“ dodal.

V nemocnicích podle něj mají fungovat kontaktní osoby, jejichž úkolem bude regulovat návštěvy u zraněných. Každodenní potřeby pro hospitalizované zajišťuje sbírka, kterou uspořádaly nevládní organizace. „Někdo potřebuje oblečení, jinému jsme koupili tablet či notebook, aby měli spojení se světem a věděli, co se děje na Ukrajině,“ doplnil Lobač.

Návrat uzdravených Ukrajinců do vlasti už nebude zajišťovat český vládní speciál, ale bude se řešit případ od případu. Nemusí jít jen o leteckou přepravu – lidé ze západních částí Ukrajiny mohou využít i autobusového spojení. Projekt totiž počítá s tím, že repatriaci léčených osob zařídí hostitelská strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám