Hlavní obsah

Většina lidí chce, aby Číňané stavěli české dálnice, uvedl průzkum

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bezmála dvě třetiny Čechů se domnívají, že plán ministra dopravy Víta Bárty (VV) na pozvání čínských stavitelů dálnic kvůli nižším cenám za stavby je správným krokem. Poukázal na to internetový průzkum společnosti SANEP. Podle něj téměř všichni respondenti souhlasí s tím, že firmy svého dominantního postavení zneužívají k udržení vysokých cen.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Většina lidí (58,8 procenta) by vyjádřila Bártovi v jeho snaze o pozvání čínských betonářů do ČR podporu, 25,9 procenta by se jej raději pokusila odradit. Asi 15 procent lidí si s problémem nevěděla rady.

Skoro 70 procent dotázaných pak nemá pochyb o tom, že v oblasti dopravního stavitelství silnic a dálnic panuje korupce. Více méně si to myslí i dalších 23,5 procenta. Nesouhlasí s tím jen mizivá část populace, celkem jedno procento.

Menší míra shody se ale ukázala v případě dotazu, zda lidé sdílí obavy některých ekonomů nebo také ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) ze vstupu Číňanů na český trh. Čtyřiačtyřicet procent lidí deklarovalo, že z toho obavy nemá, opačně se pak vyjádřilo 41 procent respondentů.

Domníváte se, že čínští investoři svým vstupem na český trh dopravního stavitelství:
Připraví řadu českých firem a jejich zaměstnance o práci25,1%
Nastartují konkurenční prostředí v oblasti dopravního stavitelství a přimějí tak české firmy ke snížení cen39,1%
V každém případě zlevní cenu za výstavbu českých dálnic27,1%
Nevím8,4%

Čtvrtina lidí se ztotožnila s názorem, že čínští investoři připraví české firmy a jejich zaměstnance o práci. Bezmála dvě pětiny ovšem upřednostnily názor, že Číňané nastartují konkurenční prostředí v oblasti dopravního stavitelství a donutí tak betonáře působící v ČR snížit ceny. O něco více než pětina (27 procent) je přesvědčena, že čínské firmy cenu sníží v každém případě. Zhruba osm procent nemá na problematiku jasný názor.

Poměry odpovědí na otázky agentury SANEP (v procentech)
Zneužívají podle Vašeho názoru dosavadní největší stavební firmy svého dominantního postavení na českém trhu k udržování vysokých cen za výstavbu dálnic?
AnoSpíše anoNeSpíše neNevím
69,124,80,51,83,8
Panuje podle Vašeho názoru v oblasti dopravního stavitelství českých silnic a dálnic korupce, která celkově výrazně prodražuje cenu za výstavbu české dálniční sítě?
AnoSpíše anoNeSpíše neNevím
69,423,50,50,56,1
Sdílíte obavy některých ekonomů, ale například i ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, kteří se na čínské investory dívají s nedůvěrou a nejsou nakloněni jejich vstupu na český stavitelský trh?
AnoSpíše anoNeSpíše neNevím
15,625,117,926,115,3
Má ministr dopravy Vít Bárta ve snaze oslovit čínské investory v rámci zadávání zakázek v oblasti dopravního stavitelství Vaši podporu?
AnoSpíše anoNeSpíše neNevím
28,130,715,91015,3

Anketa

Souhlasíte s pozváním Číňanů, aby v ČR stavěli dálnice?
Ano
75,8 %
Ne
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19853 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám