Hlavní obsah

Verdikt o důchodech oznámí Ústavní soud příští středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) zveřejní nález ke stížnosti ohledně nižší valorizace penzí ve středu 24. ledna ve 13 hodin. Stížnost poslanců hnutí ANO projednával veřejně minulý týden.

Foto: Petr Kozelka , Novinky

Sněmovna Ústavního soudu.

Článek

Návrh na zrušení vládní novely, která loni zkrátila červnovou valorizaci penzí, podalo 71 poslanců ANO.

Průměrný důchod měl podle standardního mechanismu růst kvůli vysoké inflaci o 1770 korun, místo toho to bylo jen 760 korun. Pokud by se důchody zvedaly podle standardního zákonného mechanismu, znamenalo by to podle vlády pro státní rozpočet značné výdaje až ve výši 400 miliard na desítky let dopředu.

Opozice naopak poukazovala na to, že vysoká inflace byla dlouho dopředu zřejmá a že vláda svým jednáním narušila očekávání penzistů a jednala nepřípustně retroaktivně.

V plénu Ústavního soudu se zřejmě bouřlivě debatovalo. Svědčí o tom to, že podle seznamu jednání, který je na webu soudu k dispozici, došlo ke změně soudce zpravodaje. Místo původního zpravodaje Jana Svatoně je nyní zpravodajem Vojtěch Šimíček. Taková změna se děje poté, co původní soudce zpravodaj nedokáže pro svůj názor na řešení případu získat většinu soudců.

Prostě to nejsou počty ke kávě, zarazil Baxa úředníka popisujícího systém penzí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám