Hlavní obsah

Vepřín je minulostí. Muzeum romské kultury otevřelo památník holokaustu Romů a Sintů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lety

Muzeum romské kultury v úterý otevřelo Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Výstavba památníku trvala necelé dva roky, uvedli zástupci Muzea romské kultury.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

V Letech u Písku byl otevřen Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách

Článek

Památník vznikl v lokalitě, kde se nacházel od 70. let minulého století vepřín. O vybudování důstojného pietního místa se začalo hovořit v roce 1995.

V návštěvnickém centru památníku je stálá expozice, venku Stezka paměti. Součástí expozice jsou výpovědi pamětníků v audiovizuální podobě. Památník se pro veřejnost otevře 12. května, kdy se v Letech pravidelně koná pietní akt.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi.

Areál zabírá přes 100 000 metrů čtverečních. Poblíž letského nouzového hřbitova, který je asi 300 metrů od tábora, vznikl v roce 1995 památník a místo se v roce 1998 stalo kulturní památkou.

Začala demolice vepřína v Letech. Oproti plánu stát ušetří 100 milionů korun

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám