Hlavní obsah
Online

Fanoušci na náměstích oslavili české zlato

Aktualizováno

Čeští hokejisté slaví po 14 letech zlato na mistrovství světa. V nedělním finále v Praze porazili Švýcarsko 2:0. Fandilo se nejen přímo v O2 areně, ale také na náměstích největších měst. Z pražského Staroměstského náměstí vysílaly Novinky živě.

Oslavy výhry MSVideo: Novinky

 
Článek

Novinky sledovaly události spojené se svátkem hokeje v průběžně aktualizované on-line reportáži. Veškeré informace k hokejovému šampionátu včetně výsledků, sestřihů či rozhovorů najdete na serveru Sport.cz.

Redakce Sport.cz po celou dobu mistrovství světa v hokeji přináší veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Spokojení lidé opouštějí náměstí

Fanoušci českého hokeje, kteří fandili na náměstích, se spokojení rozcházejí. Na Staroměstském náměstí jich půlhodinu před půlnocí zůstávalo už jen pár stovek.

On-line zpravodajství Novinek končí, děkujeme za pozornost.

Radost po vítězném utkáníVideo: Novinky, Aktu.cz

Hoši, děkujem

Po závěrečném hvizdu 15 tisíc fanoušků na Staroměstském náměstí v Praze provolávalo „Tak jsme první, no a co“, „Mistři!“, „Je to doma!“ a „Hoši, děkujem!“ Skandovali také „Pasta, Pasta“, tedy přezdívku střelce prvního gólu Davida Pastrňáka.

Nadšeným křikem pak ocenili informaci organizátorů, že v pondělí zřejmě všichni dostanou na stejném místě možnost tým trenéra Radima Rulíka přivítat. Po předání medailí českým borcům zazněla náměstím státní hymna v podání tisíců zpěváků. Následoval zpěv hitu We Are the Champions.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Fanoušci sledovali 26. května 2024 na Staroměstském náměstí finálový zápas Česka a Švýcarska na mistrovství světa v ledním hokeji.

Osm tisíc fanoušků na Zelném trhu

Hokejoví fanoušci v Brně téměř zaplnili Zelný trh, kde byla nainstalována velkoplošná obrazovka s přenosem finále hokejového mistrovství světa. Podle odhadu policie a organizátorů jich bylo asi 8000.

Obecně panovala optimistická atmosféra, fanoušci věřili ve vítězství. Tip z obecenstva byl i 10:0. Oslavy naplno propukly po závěrečném hvizdu rozhodčího. Vítězné skandování se neslo Zelným trhem i po skončení zápasu, slyšet bylo později také v některých ulicích v centru, kudy procházeli rozjaření fanoušci. Na oslavu vítězství si také zazpívali státní hymnu.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Fanoušci na Zelném trhu v Brně sledují živý přenos boje o zlato.

Na místě byli i policisté. Dohlíželi na veřejný pořádek jak na Zelném trhu, tak i v okolních ulicích. Žádnými incidenty se policisté podle jejich mluvčího Bohumila Maláška při zápasu nemuseli zabývat.

Závěr zápasu sledovaly miliony lidí

Závěrečných 10 minut zápasu ČR-Švýcarsko sledovaly podle předběžných údajů přes tři miliony diváků, uvedla ČT. Další půlmilion sledoval hru on-line.

Foto: Novinky

Zaplněné Staroměstské náměstí

Fanoušci slaví české zlato

Lidé po celé republice jásají, Češi si došli pro zlato. Ve finále mistrovství světa vyhráli nad Švýcarskem 2:0. Atmosféra na Staroměstském náměstí je neskutečná, všichni fanoušci jsou na nohách a jásají.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Fanoušci sledovali finále na velkoplošné obrazovce na Staroměstském náměstí 26. května 2024.

Rekordní návštěvnost stoupla na téměř 798 tisíc lidí

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě navštívilo 797 727 diváků. Rekord ze stejných měst z roku 2015 tak překonalo o 56 tisíc lidí.

Na počet 64 zápasů se jednalo také o nové maximum s průměrem 12 464 příznivců na utkání. Před devíti lety byl průměr 11 589 lidí na zápas.

Rekord padl při sobotním semifinále mezi Českem a Švédskem, na které přišlo do vyprodané O2 areny 17 413 diváků. Večerní semifinálový duel mezi Kanadou a Švýcarskem sledovalo v hledišti 11 159 fanoušků.

Na nedělní duel o 3. místo mezi Kanadou a Švédskem přišlo odpoledne 14 929 diváků a večer bylo finále Česka se Švýcarskem vyprodané.

Záznam: Hokejoví fanoušci na Staroměstském náměstí v PrazeVideo: Novinky

Zdravotníci na Staroměstském náměstí ošetřili šest fanoušků

Záchranáři na Staroměstském náměstí už ošetřili šest lidí, kteří v davu zkolabovali. „V rámci projekce finálového utkání v ledním hokeji na Staroměstském náměstí jsme doposud ošetřili šest pacientů, z toho dva byli transportováni do zdravotnického zařízení. Z preventivních důvodů byl aktivován a v následujících minutách bude přistaven speciál Fénix,“ napsali pražští záchranáři po druhé odehrané třetině na síti X.

Na Staroměstském náměstí je 15 tisíc lidí

„Na Staroměstském náměstí máme podle operačního střediska krizového štábu magistrátu 15 tisíc lidí,“ řekla Novinkám Jana Berková, která vede radniční odbor komunikace.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Fanoušci na Staroměstském náměstí během zápasu o zlato mezi Českem a Švýcarskem.

Lidé se sešli i před O2 arenou

Tisíce hokejových fanoušků přišly do fanzóny před pražskou O2 arenou na finálové utkání mistrovství světa mezi českými a švýcarskými hokejisty. Do areálu dorazili fandit hlavně Češi, přišli ale také příznivci švýcarské reprezentace. Po odpoledním zápase Kanady se Švédskem zde zůstávali i fanoušci těchto týmů. Zhruba hodinu před utkáním byla zóna téměř plná a pořadatelé uzavřeli vstup, venku čekají stovky zájemců na uvolněná místa. Lidé stáli na občerstvení nebo u výčepů piva několikaminutové fronty.

Fanoušek: Bude to těžké, vyhrajeme na nájezdy

„Musíme to vyhrát. Musíme mít zlato. Nagano 98!“ reaguje na Staroměstském náměstí dlouholetý fanoušek Michal na otázku, jak událost prožívá.

„Bude to těžkej zápas. Bude remíza a vyhrajeme nájezdy,“ myslí si Michal.

Fandí se také v Ostravě

Na ostravském centrálním Masarykově náměstí s velkoplošnou obrazovkou se už více než dvě hodiny před začátkem utkání začali scházet hokejoví příznivci. Mnozí jsou vybaveni dresy, šálami, vlajkami i trumpetami a slibují, že v Ostravě vytvoří nezapomenutelnou atmosféru.

Při semifinálovém duelu se Švédskem český tým podle odhadů organizátorů hnalo v Ostravě k vítězství okolo 4000 lidí, dnes očekávají minimálně dvojnásobnou návštěvnost.

„Vidím každopádně výhru, bude to zlato. V sobotu jsme byli tady a bylo to super, takže kvůli té atmosféře jsme přišli znova,“ řekla Kateřina Vysogladová, podle které má český tým srdce a hlavně skvělého brankáře Lukáše Dostála. „Máme plácačky, trubku, jednu ještě hlasitější, velkou vlajku, šálu, kšiltovky, rohy. To, že jsme v sobotu vyhráli, spoustu fanoušků překvapilo, takže tím, že se hraje o zlato, tady bude jednou tolik lidí,“ tipovala před začátkem utkání Vysogladová.

Dopravní omezení

Vytvoření prostoru pro fanoušky omezilo od rána dopravu v okolí náměstí. Auta nemohou vjíždět do Celetné, Pařížské, Dlouhé ani Železné ulice. Hlavní město posílilo provoz tramvají a prodloužilo provoz metra o hodinu. Na místě jsou k případným zásahům připraveni policisté, strážníci, záchranáři i hasiči. Policisté se samopaly monitorují situaci mimo jiné z podstavce sousoší s Mistrem Janem Husem.

Staroměstské náměstí skanduje

Staroměstské náměstí už začíná být zaplněné příznivci českého hokejového týmu. Fanoušků dorazilo několik tisíc a další přibývají a skandují do rytmu hlasité hudby.

Občerstvit se mohou v okolních stáncích. Čas na to mají do 22:00, kdy musí prodej jídla a nápojů skončit kvůli nočnímu klidu.

Lidí na Staroměstském náměstí přibývá

Jak se blíží finálové utkání mezi Českem a Švýcarskem, postupně přibývá i lidí na pražském Staroměstském náměstí, kde bude zápas promítán na velkoplošnou obrazovku. Fanoušků už jsou na místě zhruba dvě tisícovky, popíjejí a těší se finálovou podívanou.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Fanoušci na Staroměstském náměstí před finálovým zápasem Česka a Švýcarska

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Vlaječky namalované na tvářích nemohou chybět

Lidé se scházejí i v Brně

Na hokejové finále mistrovství světa čekají v Brně na Zelném trhu, kde je nainstalována velkoplošná obrazovka, desítky lidí už hodiny před začátkem. Fanoušci posedávají co nejblíže obrazovce, aby měli při přenosu nejlepší místa. Věří ve vítězství českého týmu, který svede souboj o zlato s mužstvem Švýcarska.

„Góly budou dávat Pastrňák, Kubalík a Nečas,“ prorokoval třináctiletý Tadeáš výsledek 3:1 pro český tým. Přijel se svým dědečkem z Dolních Kounic na Brněnsku.

O rok starší Vítek přijel na Zelný trh šalinou z Líšně. „Určitě vyhrajeme, tipuju 2:1. Ale Švýcaři jsou moc dobří, vždyť v sobotu porazili i Kanadu,“ připomněl. Na projekci na velkoplošné obrazovce se moc těší.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám