Hlavní obsah

Velký bratr tě sleduje: Největší slídilové roku 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek Iuridicum Remedium každoročně uděluje „Cenu Velkého bratra“ největším slídilům s cílem upozornit veřejnost na různé způsoby narušování soukromí. Mezi letošními vítězi jsou také Policie ČR nebo organizace Evropské unie, Europol. Velkým tématem byly biometrické systémy, které používají biologické charakteristiky k identifikaci osob.

Foto: Big Brother Awards CZ

Ceny Big Brother Awards CZ jsou udíleny každoročně pro největší „slídily“

Článek

„Dlouhodobým slídilem“ se stal projekt Moje odpadky.cz za sběr osobních dat občanů týkajících se nejen nakládání s odpadky, ale také toho, jak nakupují a jak často chodí na jejich web. Tato data jsou následně využívána mimo jiné také k personalizaci reklamy.

Cenu „Úředního slídila“ získala Policie ČR za informační systém „Digitální podoba osob“. Jedná se o systém, který dokáže na základě databáze identifikovat člověka na kamerovém záznamu. Hlavním terčem kritiky je, že policie veřejnost o takovém systému dostatečně neinformovala, a to, že používání systému není zákonem upraveno.

Jedná se o první udělení anticeny za biometrický systém. Ten umožňuje identifikaci osob na základě jedinečných biologických charakteristik, jako jsou oční sítnice, otisky prstů či rysy v obličeji.

„Firemním slídilem“ roku 2023 je firma Innovatrics za užívání biometrického systému „Fingera“. Místo čipové karty se zaměstnanci identifikují použitím otisků prstů nebo rozpoznáváním tváře. Problémem podle ředitele spolku Iuridicum Remedium Jana Vobořila je využívání podobných systémů v zaměstnaneckém vztahu vůči podřízeným.

„Všechny údaje jsou užitečné,“ nabádal Europol

„Výrok Velkého bratra“ vyhrál Europol, organizace Evropské unie, která se zabývá prevencí a potíráním organizované trestné činnosti. „Všechny údaje jsou užitečné a měly by být předávány orgánům činným v trestním řízení. Centrum EU by nemělo provádět žádné filtrování, protože i nevinný snímek může obsahovat informace, které by mohly být v určitém okamžiku užitečné pro orgány činné v trestním řízení,“ zní výrok, za který porota cenu udělila.

„Pozitivní cenu“ získal pan Michal Berg za kampaň proti automatům Správy železnic na pitnou vodu, které měly být přístupné jen skrz mobilní aplikaci. Vznikla tak petice brojící proti zřizování takových automatů. „Nejsem odpůrce technologií, je však potřeba poukazovat na to, kdy se mohou stát nebezpečné a kde nemají místo,“ vysvětluje svoji kampaň Michal Berg.

Anticena za největšího slídila je spolkem Iuridicum Remedium udělována letos již podevatenácté. Jejím cílem je upozornit na nové hrozby v oblasti soukromí a sběru osobních dat. Pojmenovaná je po postavě Velkého bratra z románu George Orwella „1984“. Ceny jsou každoročně udělovány v pěti kategoriích, z nichž jsou čtyři anticeny a jedna pozitivní.

Zaznamenají každé kliknutí. Británie potají špehuje lidi na webu

Bezpečnost

Reklama

Související témata:
Velký bratr
Iuridicum Remedium (IuRe)

Výběr článků

Načítám