Hlavní obsah

Válka v Evropě není nemyslitelná, varoval Řehka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náčelník generálního štábu Karel Řehka v úterý na velitelském shromáždění připomněl, že na případný hypotetický konflikt NATO s Ruskem je třeba se připravit. Válka v Evropě podle něj není nemyslitelná, byť si ji nikdo nepřeje, a naše členství v NATO snižuje pravděpodobnost, že by nás někdo mohl ohrozit.

Velitelské shromáždění náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehky Video: ČTK

 
Článek

„Bez ohledu na výsledek války na Ukrajině musíme počítat s tím, že pro nás Rusko bude hrozbou,“ uvedl Řehka.

„Rusko nikam nezmizí, bude pro nás dál nebezpečné, agresivní a možná frustrované, plné touhy po pomstě,“ dodal náčelník generálního štábu s tím, že je třeba „říkat si věci na rovinu a informovat o tom veřejnost“.

Proto je třeba pokračovat v modernizaci armády a připomínat, že v ČR existuje branná povinnost i možnost mobilizace, která by byla nezbytná v případě dlouhodobého konfliktu.

„Pojďme si nic nenalhávat,“ řekl Řehka s tím, že v případě konfliktu se „život každého vojáka i občana okamžitě obrátí naruby a všechno bude jinak “. V případě konfliktu by podle něj Rusko nečekalo, až se zorganizujeme a odjedeme na bojiště, ale byli bychom okamžitě cílem jeho zbraní.

Černochová: Nesmíme ztrácet čas

Ministryně Černochová poděkovala za podporu Ukrajiny i úsilí věnované modernizaci armády, která se potýká s dlouhodobým podfinancováním. Závazek dvou procent HDP na obranu by podle ní měl být dosažen již příští rok. Finance přitom musí být investovány řádně a smysluplně.

Armáda podle ní potřebuje techniku 21. století a je pozitivní, že se modernizační projekty rozjíždějí. „Víme, že nesmíme ztrácet čas,“ dodala Černochová k pořízení švédských bojových vozidel CV90 i tanků Leopard.

USA pošlou Česku další 4,4 miliardy korun na modernizaci armády

Domácí

Ministryně zmínila i pomoc ze strany Spojených států, od nichž ČR získá finance na modernizaci armády i vrtulníky.

„Pro mě a občany je zásadní, jak jsme se popasovali s výzvami,“ dodala ministryně a připomněla nasazení českých vojáků na Slovensku, v Pobaltí, v Mali i na Sinaji. Černochová připomněla rovněž rostoucí význam aktivních záloh.

Prezident chyběl

Na velitelském shromáždění nebyl přítomen prezident coby vrchní velitel ozbrojených sil. Prezident Miloš Zeman na podzimním shromáždění uvedl, že šlo o jeho poslední projev na této akci, a zvolený prezident Petr Pavel se funkce ujme až po březnové inauguraci.

Události loňského roku až do současnosti ovlivňuje konflikt na Ukrajině. Česká republika Ukrajině v této souvislosti poskytla nepotřebný vojenský materiál za 4,8 miliardy korun. Další zbraně a munici za desítky miliard vyvezli do země tuzemští zbrojaři.

Řehka na podzimním velitelském shromáždění hovořil o nutnosti modernizace armády i o tom, že v případě konfliktu mezi Ruskem a NATO by byla Česká republika aktivním účastníkem střetu od první minuty.

Řehka: Při konfliktu Ruska a NATO bychom byli účastníkem od první minuty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám