Hlavní obsah

Vedení ODS jednalo s rebely o daňovém balíčku, prý se lámou ledy

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Expertní skupina ODS, která má vyřešit situaci ohledně neschváleného konsolidačního balíčku, se v pátek sešla na prvním jednání. Na něm rebelující poslanci představili své návrhy. Obě strany se shodují, že chtějí nalézt oboustranně výhodné řešení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura je jedním z členů expertní skupiny.

Článek

Poslanec Tomáš Úlehla, který nebyl přímým účastníkem jednání, ale patří k rebelům ODS a s obsahem schůzky je obeznámen, novinářům řekl, že se jednání soustředilo do čtyř bodů. Ty vycházejí z požadavků, které rebelové už dříve představili: zachování sazby DPH, solidární příspěvek, privatizace některých státních podniků a nastartování proreformních kroků.

Jednání trvalo asi hodinu a půl. Zbyněk Stanjura uvedl, že se skupina shodla na tom, že hlavním cílem je udržet schodek rozpočtu pod tři procenta. „Řekli jsme si nějaké návrhy, debata nebyla uzavřena v konkrétních věcech. Ještě budeme jednat zhruba tři týdny.“

Připustil, že shoda může být zejména na privatizaci některých státních podniků. "ODS obecně nemá s privatizacemi problém," řekl Stanjura. Nechtěl však konkretizovat, kterých podniků by se privatizace mohla týkat.

Ledy se lámou

Zástupce rebelů Marek Šnajdr připustil, že ledy se lámou. "Máme rozpracované varianty, chceme dojít ke stejnému cíli. Chceme se především orientovat na výdajovou stránku státního rozpočtu," uvedl.

Daňový balíček, který vláda po neschválení Sněmovnou navrhla znovu v totožném znění, začali poslanci projednávat v úterý. Poslanci podle očekávání nechali návrh projít do druhého čtení, v jehož rámci předloží pozměňovací návrhy.

Reklama

Související články

ON-LINE: Nečas prohrál boj o DPH

Sněmovna ve středu zamítla vládní daňový balík ke konsolidaci státního rozpočtu, který měl mimo jiné zvýšit sazby DPH. Část poslanců ODS odmítla podpořit...

Rebelové z ODS se chystají i na Kalouska

Šest poslanců, kteří minulou středu nepodpořili stabilizační balíček a způsobili tak vládní krizi, je připravených jednat o svých požadavcích s předsedou ODS...

Výběr článků

Načítám