Hlavní obsah

Vedení ČSSD odejde, když strana nezíská ve volbách 30 procent

Právo, Novinky, ČTK, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Sjezd ČSSD přijal v neděli usnesení, že pokud strana v následujících volbách nezíská více než 30 procent hlasů, současné vedení strany v čele se Stanislavem Grossem odstoupí a svolá mimořádný sjezd, kde zvolí nové vedení. Preference ČSSD jsou nyní kolem 15 procent.

Článek

Kdy takové volby budou, nyní závisí na KDU-ČSL, zda odejde z vlády, v jejímž čele zůstává Stanislav Gross a také na ODS, zda vyvolá hlasování o důvěře ve Sněmovně. Pokud by situace dospěla k předčasným volbám, byly by zřejmě na podzim, řádné volby do Sněmovny jsou naplánovány na jaro 2006.

Delegáti sjezdu v sobotu odhlasovali, že staronovým předsedou strany bude Stanislav Gross. Jeho vítězství v prvním kole bylo jen těsné, získal necelých 53 procent hlasů. Příznivci jeho protikandidáta Zdeňka Škromacha včetně bývalého předsedy Miloše Zemana tvrdí, že Gross vede stranu do nejasné středové politiky a preference strany budou dál klesat.

Politologové: ze situace těží KSČM

Podle politologů skončí ČSSD se stávajícím vedením v následujících volbách debaklem. ČSSD si podle Bohumila Doležala zvolila proreformní vedení, což znamená tichou spolupráci s komunisty.

"V čele s Grossem má sociální demokracie jistý značný neúspěch," souhlasí politolog Miroslav Kučera. Podle Doležala z ní zůstanou "pouze třísky". Nedokážu se ale shodnout na tom, zda situace spěje k předčasným volbám, nebo bude menšinová vláda, z níž pravděpodobně odejde KDU-ČSL, hledat podporu u KSČM nebo jiných stran.

"Komunisté předčasné volby prosazovat nebudou, ze současné situace mohou jedině profitovat. Ve sněmovně jich je s ČSSD 111," řekl Doležal. Potom, co v sobotu zvolili sociální demokraté do svého čela Stanislava Grosse a prvním místopředsedou se stal Bohuslav Sobotka, přijal sjezd usnesení, podle kterého má vláda vydržet až do řádných voleb.

Reklama

Související články

STEM: vládní krize soc. dem. oslabila

Pokud by se volby do Sněmovny konaly na počátku března, nejsilnější vládní strana ČSSD by skončila až třetí. Hlas by jí podle průzkumu agentury STEM dalo 13,3...

Výběr článků

Načítám