Hlavní obsah

Centrum lázeňských Teplic okupují bezdomovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepořádek, smrad i obavy. To vše denně zažívají v centru Teplic lidé procházející po Benešově náměstí. Pobyt jim zde znepříjemňují bezdomovci, kteří vysedávají na lavičkách, popíjejí alkohol a občas si neodpustí nemístnou poznámku. Vedení města si s nimi neví rady.

Foto: Karel Otcovský

Bezdomovci na Benešově náměstí sedí na lavičkách a popíjejí alkohol.

Článek

„Jak se ochladilo, tak jich tady už tolik není, ale když je teplo, tak je to katastrofa! Od rána popíjejí pivo nebo víno, a jak jsou postupem času opilí, tak močí, kde se dá, a také jsou stále hlučnější. Někteří žebrají o peníze, a když je lidi odmítnou, tak jim začnou sprostě nadávat,“ popsala Právu vlastní zkušenosti s bezdomovci paní Jana Nováčková, která na náměstí přestupuje do autobusů.

Zapáchající bezdomovce v centru lázeňského města řeší lidé i na sociálních sítích. Neberou si přitom servítky. Vedení města ostře kritizují a vytýkají mu, že se situací dostatečně nezabývá. „Řešení problematiky bezdomovectví je běh na dlouhou trať a přináší často jen drobné posuny. Úzce spolupracujeme s neziskovým sektorem, pravidelně se setkáváme, vyhodnocujeme situaci a hledáme řešení,“ řekl Právu primátor Jiří Štábl (ANO).

Město hledá řešení

Místní také často poukazují na údajnou nečinnost městských strážníků. „Kolem bezdomovců jen projdou, občas je napomenou. Ale jinak nic,“ řekl naštvaně Právu senior Zdeněk Černý.

Představa lidí, že bezdomovce můžeme z náměstí vyhnat, je mylná.
Michal Chrdle, ředitel MP

Ředitel městské policie Michal Chrdle připomněl, že možnosti strážníků jsou omezené. „Postupují v rámci pravomocí, které mají. Nic víc dělat nemohou. Zasahují jen v okamžiku, kdy narazí na nějaký problém v rámci veřejného pořádku, stejně jako v každém jiném případě. Představa lidí, že je můžeme z náměstí vyhnat, je mylná,“ řekl Právu Chrdle.

Jedním z opatření, jak lze podle magistrátu znepříjemnit lidem bez domova v centru města život, je nedávná instalace dělících prvků na vybrané lavičky na autobusových zastávkách. Oddělovače jsou umístěny asi 50 centimetrů od sebe, aby se bezdomovci na lavičkách nemohli povalovat. Ze strany vedení města nejde podle Štábla o jediný počin.

Foto: Karel Otcovský

Bezdomovci na Benešově náměstí

„Opakovaně vymýšlíme a realizujeme plány, do kterých se lidé bez domova zapojují, aby se nám podařilo zmírnit následky, které s jejich způsobem života souvisí,“ popsal Štábl. Jako příklad uvedl projekty Mohu pomohu, tedy zapojení lidí bez domova do úklidu města, a Bydlím, bydlíš, bydlíme - vyčlenění městských bytů k dostupnějšímu bydlení pro osoby, které jsou v těžké sociální situaci.

Aktuálně je v Teplicích zhruba sedm desítek bezdomovců. Na Benešově náměstí se podle primátora nyní pravidelně zdržují jen tři, pro které město hledá alternativní azylové ubytování. K nim se ale během dne přidávají další, kteří na náměstí docházejí ze svých provizorních příbytků, stejně jako jiní podivíni. Spolu jsou pak postrachem lidí, kteří náměstím procházejí. „Není nám to lhostejné, v centru jsme posílili hlídky městské police a nadále hledáme nástroje, jak složitou situaci zmírnit,“ ujistil primátor obyvatele a návštěvníky lázeňského města.

Bezdomovec pomohl zachránit muže, který spadl z Hlávkova mostu do Vltavy

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám