Hlavní obsah

Věci veřejné dostaly od Janouška a Hrdličky 200 miliónů, prohlásil Škárka

– Praha • Aktualizováno

Věci veřejné dostaly před volbami 200 miliónů korun na kampaň od pražských podnikatelů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky. Řekl to před soudem bývalý místopředseda strany Jaroslav Škárka. Rozvedl to před novináři po skončení pondělního soudního jednání. O penězích mu řekl sám Vít Bárta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Škárka u soudu

Článek

Bárta mu prý i řekl, že strana musí dvěma pražským podnikatelům vrátit dvojnásobek této sumy "různými formami." Pod tím je podle Škárky nutné si představit dohazování "státních zakázek a tunelování."

Suma podle něj nešla přes jeho osobu, ale přes Radima Vysloužila, který měl mít na starosti financování strany.

Bárta před soudem na toto vyjádření reagoval tím, že stranu sponzoroval průhledně a popřel vliv Janouška a  Hrdličky na dění ve straně. „Jde o další z mnoha lží pana Škárky,“ podotkl Bárta.

Podnikatel Roman Janoušek je považován za šikovného lobbistu, který má úzké vazby na pražské politiky. Nejčastěji byl spojován s někdejším primátorem Pavlem Bémem (ODS), jemuž v roce 2006 pomáhal s volební kampaní.

Tomáš Hrdlička je vlivným politikem pražské ODS a členem regionální rady strany v hlavním městě. Jako podnikatel byl prošetřován k vůli tomu, že měl být v roce 1994 zapleten do úplatkářské aféry v souvislosti s prodloužením nájemní smlouvy na obecní pozemek. Soud mu však vinu neprokázal. V médiích je často zmiňován jako jeden z kmotrů ODS.

John měl dostávat 150 000 měsíčně

Škárka také v pondělí řekl, že v roce 2009 byl na jednání v sídle ABL, na němž Bárta nabídl Radku Johnovi 150 000 měsíčně za to, že se stane předsedou Věcí veřejných. Zda byly peníze opravdu propláceny, neví, protože všechno prý opět šlo přes Vysloužila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám