Hlavní obsah

Ve vrbětickém muničním areálu byl třetí noc klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlachovice

Z areálu muničních skladů ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, se třetí noc za sebou neozval neřízený výbuch. Zatím poslední náhodná detonace byla zaznamenána v pátek večer. Pyrotechnici v průběhu dne rozhodnou o dalším postupu, řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Okolí muničního areálu ve Vrběticích

Článek

Předpokládá se, že než se pyrotechnici pustí do opětovné dekontaminace komunikací a okolí budov v areálu, stanoví nejprve opět bezpečnostní lhůtu bez neřízených výbuchů.

Podobně tomu bylo po první explozi muničního skladu v polovině října, kdy se čekalo týden. V neděli 30. listopadu pyrotechnici ukončili čištění areálu a prohlásili jej za připravený k odvozu asi 7000 tun munice.

Mezi muničními sklady běžně trénovaly závodní vozy, dozvěděl se premiérVideo: Aleš Fuksa, Právo

Výbuch ve středu 3. prosince vrátil vše na začátek. Exploze muničního skladu číslo 12 s téměř třinácti tunami výbušnin připravila horké chvilky obyvatelům okolních obcí, které znovu čekala evakuace, ale především samotným pyrotechnikům, kteří ze střechy blízkého objektu v sobotu odstraňovali nebezpečný dělostřelecký granát odhozený ze skladu. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Čtyřicetikilový granát uvízlý ve střeše vrbětického skladu číslo 11. Nacházel se pod pod izolací a byl zavěšen na kovových výztuhách.

Sklad číslo 16, který s asi pěti desítkami tun munice vybuchl 16. října, i sklad číslo 12 si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní okruh, který střeží policisté i armáda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám