Hlavní obsah

Ve věku 108 let zemřela nejstarší Češka

BUDÍŠKOVICE

V úterý pozdě večer zemřela nejstarší obyvatelka České republiky Marta Pokorná z Dačic na Jindřichohradecku. Bylo jí 108 let. Informovala o tom Ludmila Mátlová, vrchní sestra v domově důchodců v Budíškovicích nedaleko Dačic, kde Pokorná žila od roku 2007.

Článek

Pokorná zemřela v budíškovickém domově 30. prosince po 23:00 na svém lůžku, na něž byla trvale upoutána už víc než půl roku. "Poslední dva dny už jen pospávala. Odešla v klidu ve spánku," dodala Mátlová.

Pokorná i přes vysoký věk donedávna nebrala pravidelně žádné léky, jen občas vzala pilulky na cévy. V červenci oslavila Pokorná 108. narozeniny. Novinářům se tehdy vyznala, že stále má ráda formule 1 a zavzpomínala, jak jezdila v roce 1928 s autem Durant. Tehdy byla jedinou ženou v Dačicích, která vůz vlastnila a jezdila s ním.

Studovala obchodní školu ve Vídni. Hodně cestovala a vystřídala řadu zaměstnání. Měla dva syny Jiřího (85 let) a Břetislava (88 let), ale žádná vnoučata.

Nejstarší obyvatelkou České republiky se Pokorná stala poté, co v červenci zemřela v nedožitých 110 letech Marie Kráslová z Hluboké nad Vltavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám